Magyarország

2012.06.29. 18:45

Romagyilkosságok - Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás

Budapest, 2012. június 29., péntek (MTI) - Tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken.

Budapest, 2012. június 29., péntek (MTI) - Tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken.

A bíróság két olyan vadászt hallgatott meg, akinek a lakhelyéről térkép, illetve fényképfelvételeket találtak az elsőrendű vádlottól, Kiss Árpádtól a nyomozás során lefoglalt pendrive-on. A bíróság a tárgyaláson be is mutatta ezeket a felvételeket.

Mind a két vadász arról számolt be, hogy 2008 környékén lőfegyvereket hirdettek meg eladásra, és a hirdetésekben szerepelt nevük és lakcímük. Az egyik vadász kifejtette: sörétes puskáját hirdette meg. A bemutatott fényképeken felismerte a lakhelyéről és a háza környékéről készült internetes térkép- és műholdfelvételeket.

Az ügyben eljáró bírói tanács elnökének, Miszori Lászlónak az összes vádlotthoz intézett azon kérdésére, hogy "maga készítette-e a felvételeket", Kiss Árpád, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott nem válaszolt. Csontos István negyedrendű vádlott viszont kijelentette: nem ő készítette a felvételeket.

A bíró közölte, hogy a pendrive mind a négy vádlottnál megfordult.

A másik vadász elmondta, hogy 2008-ban két fegyvert hirdetett meg eladásra. A vadász az adathordozón talált fényképeken felismerte a házát és a környékét. A fényképeket egy autóból készítették, a vadász házát szemből is lefotózták, és a tanú azt is meg tudta mondani, hogy a fénykép kedden készülhetett, mert a kukát akkor kell kihelyezniük a utcára.

A vadászok lakhelyéről készült térképfelvételek, illetve fényképek az adathordozón két olyan mappában voltak, amelyeknek a címe megegyezett az egyik vadász fegyverének márkájával, valamint a másik tanú lakhelyének elnevezésével.

A vádirat szerint a romák elleni támadással vádolt férfiak közül hárman, Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008. március 7-re virradóra vadászpuskákat raboltak el egy besenyszögi vadásztól. A vád szerint azért követték el a fegyverrablást, hogy végrehajthassák a romák elleni bűncselekményeket. Összesen hét vadászpuskát vittek el, amelyekkel kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, hat ember, köztük egy ötéves gyermek halálát okozva, és ötöt súlyosan megsebesítve.

A per szerdán folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!