Magyarország

2012.05.18. 20:18

Tabajdi: hosszú út áll még Európa előtt a válság leküzdéséig

Brüsszel, 2012. május 18., péntek (MTI) - A közelmúltbeli görögországi eseménysor és az EU déli térségének elhúzódó gyengesége jelzi, hogy Európa előtt hosszú út áll még a válság leküzdéséig - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője pénteken egy luxembourgi tanácskozáson.

Brüsszel, 2012. május 18., péntek (MTI) - A közelmúltbeli görögországi eseménysor és az EU déli térségének elhúzódó gyengesége jelzi, hogy Európa előtt hosszú út áll még a válság leküzdéséig - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője pénteken egy luxembourgi tanácskozáson.

"Európa képes volt a válságot a saját javára fordítani. Az elmúlt két évben az Európai Unió olyan mértékű átalakuláson ment át, olyan mélyreható reformokat fogadott el, amelyekhez máskor egy évtized is kevés volt. Lényegében működni kezdett a közös gazdasági kormányzás" - állapította meg mindemellett a szocialista politikus az "Európa a XXI. században" című konferencián.

A Mihail Gorbacsov által alapított New Policy Forum és a luxembourgi Európai Tanulmányok Intézete által szervezett rendezvényen Tabajdi közlése szerint Gorbacsov mellett Michel Rocard volt francia miniszterelnök, Theo Waigel volt német pénzügyminiszter - az euró egyik "atyja" -, valamint Viviane Reding igazságügyi és szabadságjogi EU-biztos is részt vett.

Tabajdi szerint az úgynevezett hatos gazdasági jogszabálycsomag, a versenyképességet szolgáló "Euró Plusz" paktum, az uniós pénzügyi "szemeszter", a tagállami költségvetések összehangolására kidolgozott módszerek összessége lehetővé tette, hogy az európai integráció továbbra is sikertörténet maradhasson.

"Ugyanakkor legalább három súlyos kihívás áll előttünk. A tagállamok többségében ugyan sikerült megfékezni a költségvetési hiányt, de nem sikerült beindítani a gazdaság növekedését. Növekedés nélkül hosszú távon kezelhetetlen az államadósság, és nem teremthetőek új munkahelyek sem. Emellett továbbra sem megoldott az az alapvető szerkezeti probléma sem, hogy az euró, mint közös fizetőeszköz miként lesz képes kezelni az övezethez tartozó országok eltérő versenyképességi szintjét" - állapította meg a magyar szocialista EP-képviselő.

A harmadik kihívásként azt említette, hogy az EU-nak "a növekedés beindításával párhuzamosan le kell küzdenie az egyes tagállamokban, így például Magyarországon riasztóvá vált demokratikus deficitet, miközben önnön működését is demokratikusabbá, átláthatóvá teszi".

Tabajdi úgy vélekedett, hogy az unió demokratikus működésének biztosítása érdekében a jövőben valószínűleg az európai polgárok közvetlenül fogják megválasztani az Európai Tanács állandó elnökét és az Európai Bizottság elnökét.

"Az is fontos lenne, hogy az európai polgárokat képviselő Európai Parlament ciklusa felénél bizalmi szavazással nyilvánítsa ki, továbbra is megbízik-e a hivatalban lévő Európai Bizottság tagjaiban" - tette hozzá Tabajdi.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!