Magyarország

2012.03.27. 15:33

Schmitt-plagizálás - Az államfő mondjon le, különben...

  Budapest, 2012. március 27., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, ellenkező esetben egy hét múlva tüntetésen próbálják erre rábírni.

 

Budapest, 2012. március 27., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, ellenkező esetben egy hét múlva tüntetésen próbálják erre rábírni.

Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: bár az államfő plágiumgyanús kisdoktori disszertációját vizsgáló egyetemi tényfeltáró bizottság mentegetni próbálja a köztársasági elnököt, a jelentésből így is kiderül, hogy Schmitt Pál "tudományos értelemben lopott, és jogellenesen jutott doktori címéhez".

A politikus, független országgyűlési képviselő a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését úgy értékelte: furcsa végeredménnyel zárul, noha kimondja, hogy "Schmitt Pál lopott", mégis úgy ítéli meg, a köztársasági elnök nem bűnös, mert "nem szóltak neki erről". Ez olyan, mint ha valaki lop a Tescóból, majd a rendőröknek azt mondja, nem volt kiírva, hogy tilos lopni - mondta.

Szavai szerint az eset az "Orbán-rendszer" természetét mutatja meg, azt, hogy a rendszert működtetőket "engedik lopni".

Molnár Csaba közölte: ha az államfő egy héten belül nem mond le, pártja jövő kedden az elnöki hivatal előtt "a választópolgárok tömegének erejével fogja tiszteletteljesen felszólítani a távozásra". Hozzátette: demonstrációs szándékukat bejelentették a rendőrségnek és területfoglalási engedélyt kértek.

Beszámolt arról is, hogy mindaddig, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök marad, a DK elnökségében és parlamenti képviselői között doktori címmel rendelkező tíz politikus nem használja címét.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt létrehozott, a Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden, a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!