Magyarország

2011.10.10. 14:16

Két tilosban parkolásért börtön?

Budapest, 2011. október 10., hétfő (MTI) - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság szerint a szabálysértési törvény tervezetében több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezés található - közölte a két jogvédő szervezet hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2011. október 10., hétfő (MTI) - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság szerint a szabálysértési törvény tervezetében több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezés található - közölte a két jogvédő szervezet hétfőn az MTI-vel.

 

A közös közleményben emlékeztettek: a kormány szeptember 29-én tette közzé a honlapján a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartás rendszeréről szóló törvény tervezetét.

A jogvédők szerint a kormány kevesebb, mint hat munkanapot biztosított a véleményezésre, ami elégtelen a szöveg átfogó értékelésére, ezért a TASZ és a Helsinki Bizottság csak az eljárási kérdéseket elemezte. A tervezet érdemi indokolást nem tartalmaz, ez önmagában sérti az Országgyűlés által elfogadott jogalkotási törvényt - írták. A két szervezet szerint ugyanakkor pozitívuma az új szabályozásnak, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg a tervezetben, emellett azonban több alkotmányellenes, nemzetközi jogba ütköző és értelmetlen szabály található benne.

A tervezet például fenntartja a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ami ellentétes a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. 14-16 éves gyerekek esetén a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami javítóintézetben nem, csak büntetés-végrehajtási intézetben hajtható végre. A jogvédők szerint a szabályozás nyilvánvalóan nem szolgálhatja a gyerek érdekét vagy nevelési célokat.

Egy másik példa szerint a tervezet "a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akkor börtönbe kerülhet - hívták fel a figyelmet.

Egy alkotmánybírósági határozat egyértelmű tiltása ellenére...

A jogvédők szerint abszurd, hogy a tervezet alapján szabálysértésért 20 százalékkal hosszabb közérdekű munka büntetést lehet kiszabni, mint bűncselekményért.

Emellett a tervezet - a jogvédők szerint - egy alkotmánybírósági határozat egyértelmű tiltása ellenére lehetővé tenné a pénzbírság és a közérdekű munka elzárásra való automatikus, azaz bírói döntés nélküli átváltoztatását. Az elkövető meghallgatása nélküli elzárása viszont sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét -szögezték le a közleményben.

A civil jogvédők szerint, ha a tervezet hatályba lép, akkor bizonyos esetekben jobban jár az, aki bűncselekményt követ el, mint aki szabálysértést, hiszen a büntetőeljárás több garanciát, védelmet biztosít, mint a szabálysértési törvény, és a büntetés is enyhébb - hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!