Magyarország

2011.04.19. 18:12

A pécsi francia vízművesek egy csatát végleg elvesztettek a bíróságon

<p>Nem kérheti a Pécsi Vízművek Zrt. a Tettye Forrásház Zrt. cégbejegyzésének törlését - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság (LB), amely mint felülvizsgálati bíróság járt el ebben az ügyben. A keddi ítélet szerint az LB egyetért az első, valamint a másodfokú bíróság döntésével, amely egyaránt kimondta: a Pécsi Vízművek azért nem kérheti a Tettye Forrásház törlését a cégjegyzékből, mert nem fűződik jogilag értékelhető érdeke az alapítás érvénytelenségének megállapításához.</p>

A francia érdekeltségű Pécsi Vízművek Zrt. a perindítással azt akarta elérni, hogy a bíróság állapítsa meg: jogellenesen történt a Tettye Forrásház Zrt. alapítása, és kérte egyben annak törlését a cégjegyzékből vagy eltiltását a pécsi közművek működtetésétől.

Az ügy előzményre az volt, hogy 2009 szeptemberében felmondták a Pécsi Vízművek Zrt. 2020. december 31-ig szóló szerződését, amelyet a pécsi önkormányzattal, illetve a városüzemeltetési társasággal kötöttek. A Pécsi Vízművek Zrt.-nek biztosított üzemeltetési jogot az ugyanebben az időben alapított Tettye Forrásháznak adták át, amely az önkormányzat egyszemélyes tulajdonában álló részvénytársaság. A két oldal között emiatt több per is indult, amelynek egyik része a cégbejegyzéssel kapcsolatos jogvita.

Az elsőfokú bíróság a Pécsi Vízművek keresetét elutasította, majd ezt a döntést a másodfokú bíróság helybenhagyta. A bíróságok mindkét ítéletben arra a következtetésre jutottak, hogy a forrásházas alapítás érvénytelenségének megállapításához nem fűződik jogilag értékelhető érdeke a Pécsi Vízműnek, ezért az alperes cégjegyzékből való törlését sem kérheti.

A Legfelsőbb Bíróság egyetértett ezzel a jogi állásponttal. Az ítéletben kifejtette: ha törölnék is a cégjegyzékből a Tettye Forrásházat vagy az nem folytathatná tevékenységét, akkor sem lehetne a 2009-ben felmondott szerződést visszaállítani a Pécsi Vízművek javára, mert az alperes cégbejegyzése önmagában nem okozhat jogsérelmet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!