Magyarország

2011.02.02. 18:50

INFLUENZA: Kilencen haltak meg eddig itthon a betegségben

<p>Január 30-ig összesen kilencen haltak meg itthon influenzával összefüggő megbetegedésben a mostani szezonban - közölte az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja.</p>

Hat betegnél az H1N1 vírust, háromnál pedig az influenza "B" vírusát mutatták ki a vizsgálatok. Az egyik áldozat az 5 éven aluliak, öten a 35-59 évesek, hárman a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak. Január 24-e és 30-a között, vagyis a negyedik héten körülbelül 42 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, másfélszer többen az előző héthez képest.

Egy 38 éves férfi az idei influenzaszezon első halálos áldozata, 2011 első hetében hunyt el a H1N1-es vírusfertőzés szövődményei miatt. Védőoltást nem kapott, és túlsúlyos volt. Január 23-ig a 38 éves férfi mellett két idős, 60 éven felüli ember halt bele influenzás fertőzésbe, illetve annak szövődményeibe. A két idős ember szervezetéből az influenza "B" vírusát mutatták ki a vizsgálatok során.

Az influenza negyedik áldozata ebben a szezonban egy kétéves gyermek volt, akit az influenza "B" vírusa fertőzött meg. Halálhírét pénteken hozta nyilvánosságra az ÁNTSZ.

A negyedik hétről szóló jelentésben már összesen kilenc halottról írnak. Hat beteg a H1N1-es fertőzésbe halt bele, hármat pedig a "B" vírus fertőzött meg az összesítés szerint. Valamennyi felnőtt áldozat egy vagy több krónikus alapbetegsége miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett volt, influenza elleni védőoltást nem kaptak - tették hozzá.

A negyedik héten az ország minden részében nőtt az influenza miatt orvoshoz fordulók száma a harmadik héthez képest. Győr-Moson-Sopron, Pest és Baranya megyében regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. A betegek 30,5 százaléka gyermek volt, 41,5 százalékuk a 15 és 34 év közöttiek korosztályába tartozott, 22,6 százalékuk középkorú, 5,4 százalékuk 60 éven felüli.

Kórházi ápolásra a negyedik héten 201 ember szorult az influenza miatt, a harmadik héten ez a szám 158 volt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!