Magyarország

2011.02.21. 16:08

ASZSZ: Kétarcú a kormány

<p>Kétarcú a kormány, amikor akciócsoportokkal akarja ellenőrizni a köz- és a magánszférában, hogy csökkent-e az emberek fizetése az új adótábla miatt- mondta hétfőn Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, Székesfehérváron.</p>

Az emberek 80 százalékának csökkent a bére, és erre a kormány figyelmét már tavaly ősszel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén felhívták a szakszervezetek - tette hozzá.

Borsik János az ASZSZ Fejér megyei tagszervezeteinek tisztségviselőivel tárgyalt hétfőn, majd az utána tartott sajtótájékoztatón elmondta: vizsgálni tavaly ősszel kellett volna a rendszert, amely nem igazságos és nem arányos. Nem igazságos, mert megbontja a társadalmi szolidaritást, a magasabban keresők sokkal kedvezőbbet adóznak, mint korábban, a rosszabbul keresőknek, pedig hozzányúltak a nettó béréhez. Nem arányos, mert a 290 ezer forint alatt keresők járnak rosszabbul, főként ha nincs gyermekük, vagy azok felnőttek már.

A bérmegállapodások nincsenek időhöz kötve a cégeknél. Van, ahol már megtörténtek ugyan, ám nem személyi alapbér-emeléssel, hanem választható javadalmazásokkal. Ezek azonban a nyugdíjban nem jelennek majd meg - hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.
- Független Hírügynöskég -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!