Magyarország

2010.09.08. 16:24

A köztársasági őrezred volt parancsnoka közvetítette Gyurcsány Ferenc szavait

<p>Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred volt parancsnoka közvetítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait az országos rendőr-főkapitányság vezetői értekezletén, melyet a Magyar Televízió székházának 2006-os ostroma előtt néhány órával tartottak.</p>

Az erről készült szószerinti jegyzőkönyv szerint Szabó Ferenc egyebek mellett azt mondta kollégáinak, hogy a megbeszélés után kezdődő MSZP-frakcióülésen keresik meg azokat a módszereket, amelyekkel az őszödi beszéd kiszivárgása utáni politikai helyzetet kezelni lehet.

Szabó Ferencet a politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság hallgatta meg szerdán. A volt rendőrparancsnok a bizottság előtt azt mondta: az MTV-székház ostromának reggelén, szeptember 18-án személyesen beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, mielőtt az elhagyta volna az országot és Szocsiba repült volna. Arra a kérdésre, részt vett-e a miniszterelnökkel tartott beszélgetés után az országos rendőr-főkapitányság vezetőivel egy vezetői értekezleten, Szabó Ferenc előbb nem emlékezett, de az erről készült szószerinti jegyzőkönyv átadása után a szerdai meghallgatáson elismerte, hogy igen.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred akkori parancsnokaként részt vett egy vezetői értekezleten, melyen rajta kívül Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, illetve Dobozi József, a REBISZ akkori parancsnoka egyeztetett az őszödi beszéd kiszivárgása után kialakult politikai helyzetről, illetve az esetleges tiltakozó megmozdulások kezeléséről.

Szabó Ferenc a jegyzőkönyv szerint azt mondta: "a ma 17 órás frakcióülés, az MSZP-frakció ülése arról szól, hogy megkeressék azokat a módszereket, hogy hogyan lehet ezt a kialakult helyzetet politikai eszközökkel kezelni. Mindenképpen az a törekvés, hogy nem rendészeti, hanem politikai eszközökkel kívánják ezeket kezelni. A miniszterelnök is abszolút ennek a híve, és ezért óva intett bennünket attól, hogy itt valami demonstratív biztonsági intézkedéseket vezessünk be akár a személyvédelem területén, akár a rezidenciák biztonsága területén".

"Gondolom én, sőt biztos vagyok benne, hogy azok az elnökségi tagok, frakciótagok, miniszterek, akik részt vesznek ezen a ma esti frakcióülésen, azok majd a megyékbe leközvetítik ezeket a kezelési módokat, hogy ki hogyan viszonyuljon, tehát az MSZP részéről a helyi szervek hogyan viszonyuljanak ezekhez a demonstrációkhoz. Ez arra válasz adott esetben (...) hogy mit szól majd a helyi elnök".

A szerdai bizottsági meghallgatáson, a Köztársasági Őrezred volt parancsnoka kérdésre elmondta: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek ő maga adta meg Szabadfi Árpád telefonszámát, melyen tudomása szerint a miniszterelnök fel is hívta az akkori kapitány-helyettest.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!