Magyarország

2010.06.04. 11:19

ÁRVÍZ - Összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság

<p>Megkezdték a felkészülést az árvízi helyzetre a fővárosban, péntek kora reggel összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság.</p>

Megkezdték a felkészülést az árvízi helyzetre a fővárosban, péntek kora reggel összeült a Fővárosi Védelmi Bizottság. A Duna vízszintje Budapestnél már meghaladta a 600 centimétert, így az alsó rakpartok bizonyos szakaszait várhatóan még pénteken lezárják. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de ha szükség lesz rá, akkor a délutáni órákban ott is megkezdik a védekezés. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az árvízi védekezéshez szükséges összeg rendelkezésre áll. Az előrejelzések szerint a Duna várhatóan a jövő hét elején, 8 méter körüli vízállásnál tetőzik majd.

A kora reggeli órákban a Duna vízszintje már meghaladta a 600 centimétert Budapestnél. A folyó várhatóan a jövő hét elején, 8 méter körül, vagy afelett tetőzik. A vízszint akár megközelítheti a 2002-ben mért 843 centiméteres magasságot, de várhatóan nem haladja meg a 2006-ban mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet. A fővárosban megkezdték a felkészülést az árvízi helyzetre és kora reggel összeült a Védelmi Bizottság. Várhatóan még pénteken szakaszosan elkezdik lezárni az alsó rakpartokat a Duna mindkét oldalán. A budai oldalon 650 centiméteres vízállásnál kell számítani az első lezárásokra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kéri az autósokat, hogy ne tárolják a kocsikat az alsó rakpartokon. Az otthagyott járműveket a BRFK elszállítja.

Lakóövezetet nem veszélyeztet a Dunán levonuló árhullám, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Főpolgármesteri Hivatal. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de itt folyamatosan figyelik a vízszint alakulását és ha szükség lesz rá, akkor a délutáni órákban megkezdik a védekezést. A Fővárosi Csatornázási Művek 150 emberrel megkezdte a védekezést, a Királyok útja kivételével péntek estig árvízi üzemmódra állítják az átemelőket és a csatornacsatlakozásokat. A Fővárosi Vízműveknél is folyamatosan ellenőrzik a gátakat, ezen kívül az ÁNTSZ-szel közösen figyelik az ivóvíz minőségét. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint nincs fertőzésveszély.


- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!