Magyarország

2010.04.22. 17:51

Soron kívüli vizsgálat a kisiklott vonat miatt

<p>Soron kívül átvizsgálják a szakemberek az összes olyan vonatkocsit, mint amilyen kisiklott hétfõ este Tata és Tatabánya között.</p>

A kocsikból 300 darab van és azokat a német vasúttól vásárolta a MÁV. Közben az már kiderült, hogy valószínûleg kerékrepedés okozta a balesetet.
A baleset még hétfõn este történt Tata közelében, amikor egy gyorsvonat harmadik kocsija két tengellyel lesodródott a sínekrõl. Valószínûleg kerékrepedés okozta a problémát. Senkinek nem esett baja, a sínek azonban két kilométer hosszan megrongálódtak, a helyreállítás várhatóan még hetekig eltart. A munkálatok idején a szerelvények az érintett szakaszon csak 60 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek.

A balesetet szenvedett vasúti kocsit a MÁV 2006. februárjában vásárolta a Német Vasúttól. Összesen 300 darab, használt személykocsit vettek akkor. A MÁV most soron kívül vizsgálja át mindegyiket: ultrahangos keréktárcsa-ellenõrzést végeznek. Ezzel várhatóan jövõ péntekig fognak végezni, utána már csak azok állhatnak forgalomba, amelyeket a szakemberek biztonságosnak találnak.

A MÁV egyébként az érintett kocsik ultrahangos vizsgálat félév helyett háromhavonta végezte el, a havonta esedékes futómûvek és kopóalkatrészek vizsgálata pedig 3 hetente történt.

Közben a vasúttársaság teljes körû és átfogó vizsgálatot is elrendelt, a baleset konkrét okainak és az esetleges felelõseinek megállapítására - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV kommunikációs igazgatósága.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!