Magyarország

2010.04.12. 06:16

Roma jelöltek: új arc a parlamentben, a baloldali jelöltek elbuktak

<p>A választások elsõ fordulója szerint úgy tûnik: a parlamentben nem marad roma képviselõ a baloldalon.</p>

A Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és a Roma Polgárjogi Mozgalom függetlenként illetve a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) színeiben elindult aktivistái " megrázó" vereséget szenvedtek - írja a Roma Sajtóközpont (RSK) elemzése.  Az elemzõk meglepetésnek értékelik viszont Osztolykán Ágnes bejutását, aki a Lehet Más a Politika színeiben indult. Mellette már biztos a parlamentben ülhet a Fidesz-KDNP színeiben újra Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke is.  A többiek sorsa erõsen kétséges.

Az országgyûlési választásokon több roma politikus indult, a pártlistákon szereplõ jelöltek zöme régi motorosként küzdött a voksokért, de akadt néhány új név is. Ilyen Osztolykán Ágnes, aki elõször képviselõ-jelölt, és a Lehet más a Politika színeiben mandátumhoz jut a párt fõvárosi listájáról, ahol a második helyet kapta meg. Az LMP területi listájáról összesen 5 mandátumot szerzett, négyet a fõvárosban, egyet Pest megyében.. Osztolykán Ágnes közvetlen a szavazás elõtt egy kampányzáró rendezvényen arról beszélt: nem cigány-, szegény-kérdés van, és pártja olyan oktatási rendszert szeretne bevezetni, amely esélyt ad a szegény gyermekeknek, hogy minõségi oktatásban részesülhessenek. Ezért eltörölnék az iskolakezdés elõtti képességvizsgálatokat, és hangsúlyt helyeznének a korai képzésre. "

Megrázó vereséget szenvedtem" - közölte az RSK-val a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) elnöke, aki szintén elõször, független jelöltként indult el az edelényi választókörzetben. Horváth Aladár 335 szavazattal az utolsó helyen végzett a választókörzet jelöltjei közül. Az okokat firtató kérdésre a polgárjogi aktivista azt mondta: egyelõre nem tudja a választ. Elmondása szerint ezernél is több romával beszélt a kampányban, akik szimpátiájukról biztosították. Az edelényi választókörzetben Horváth Aladár az eddigi fideszes polgármester egyik esélyes riválisának számított. (Molnár Oszkár is függetlenként kényszerült indulni, miután pártja nem támogatta azután, hogy korábban utalásszerûen azzal vádolt várandós roma asszonyokat, hogy "gumikalapáccsal" verve hasukat, szándékosan kárt tesznek magzataikban, a "nyomorék" gyerekek után járó, magasabb családi pótlék reményében.) Ebben a választókerületben a független Molnár Oszkár csak második lett, a Fidesz jelöltj! e mögött.

Az elnökhöz hasonlóan súlyos vereséget szenvedett a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Borsod megyei területi listáján indult másik két roma polgárjogi aktivista is. Dancs Mihály a szerencsi választókörzetben az MDF-et megelõzve az utolsó elõtti helyen végzett 515 szavazattal, míg Bordás Géza 380 szavazattal szintén utolsó elõtti lett, a Munkáspártot megelõzve. Az MSZDP Borsod megyei listáját egyébként õk ketten vezették, ám a párt mindössze 7 180 szavazatot kapva az elsõ fordulóban, nem szerzett mandátumot. Ugyanígy járt az ózdi választókerületben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Pártja, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma, (MCF) melynek listáját vezette, mindössze 491 szavazatot kapott. Miután az MSZP húsz százalékos eredménnyel területi listán csak 28 mandátumhoz jutott, kihullhat a parlamentbõl a szocialistáknak csak az országos listáján, annak 56. helyén indított Teleki László, jelenlegi romaügyi miniszterelnöki megbízott is. Ha õ kiesik a parlament! bõl, akkor a baloldalon nem marad roma képviselõ.

Biztosan bent ül majd ismét a parlamentben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki a Fidesz-KDNP területi listáján és az országos listán is az esélyes 8. illetve a 12. helyet kapta. Farkas Flórián 2002-ben és 2006-ban a Fidesz országos listájáról jutott parlamenti mandátumhoz jutott. Õ volt eddig a leghosszabb ideig 1995-tõl 2003-ig országos cigány önkormányzati elnök. Farkas Flórián legutóbb Szegeden, a Cigányság Világnapja alkalmából szervezett fórumon úgy fogalmazott: "a hazai cigányság helyzetének változása a Fidesz kormányra kerülésével garantált, mert a párt a vele szövetséges romákkal közösen dolgozta ki a változtatás programját."

A liberális Mohácsi Viktória kiesésével az Európai Parlamentben (EP) néppárti képviselõként egyedüli magyar romaként maradt Járóka Líviát csak országos listán, a 25. helyen indította a Fidesz-KDNP, így az õ bejutása még kétséges. Igaz, az elõzõ választáson még a 26. helyen szereplõ Varga József most a 43. helyre "csúszott le", a Fidesz -KDNP országos listáján, ám a párt fõvárosi listáján a 18. hely az övé, így õ még akár mandátumhoz is juthat. A sereghajtók közé, a 140. helyre sorolták viszont a Fidesz-KDNP országos listáján Farkas Félixet, a Lungo Drom Borsod megyei szervezetének az elnökét, aki 2006-ban még a 66. volt, igaz így sem jutott a parlamentbe. A politikus területi listán sem idén, sem az elõzõ választásokon nem szerepelt.

Csak területi listáján szerepeltette a Fidesz-KDNP Raduly Józsefet, aki a 100 tagú Budapest Cigányzenekar vezetõje és Aba-Horváth Istvánt, aki erõs helyi vezetõnek számít Hadú-Bihar megyében. Aba-Horváth az elõzõ választásokon is szerepelt a párt megyei listáján a 13. helyen, most viszont csak az utolsó hely az övé. Raduly József viszont elõször képviselõ-jelölt, ám csak az 58. helyet kapta meg a jobboldali párt fõvárosi listáján, ami valószínûleg nem lesz elég a mandátumhoz.

Eddig négy roma képviselõ ült a parlamentben, a választások után azonban még az is lehet, hogy csak ketten lesznek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!