Magyarország

2010.04.02. 14:11

Elfogadták a "közüzemi kódexet"

<p>Egyszerûbbek és könnyebben érthetõek lesznek a közüzemi számlák, miután a kormány szerdán elfogadta a "közüzemi kódexet", a közüzemi szolgáltatások fogyasztóinak védelmét erõsítõ javaslatcsomagot.</p>

A szolgáltatóknál az átállás 2-3 hónapot vesz igénybe, szeptembertõl pedig mindegyiknek kötelezõ lesz a betartása - jelentette be pénteken a kormányszóvivõ. Szollár Domokos elmondta, hogy a most elfogadott intézkedéscsomagnak köszönhetõen egyszerûsödnek a gáz- és villanyszámlák, amelyek így a fogyasztók számára is érthetõbbek lesznek. A számlák elsõ oldalán csak a legfontosabbak - így a fogyasztók adatai, a fogyasztás mennyisége és a fizetendõ összeg - lesznek feltüntetve. A bõvebb információkat a számla hátoldalára nyomtatják.  A számlakép is egyszerûbb lesz, azaz a mostaninál sokkal könnyebben össze lehet majd hasonlítani a különféle szolgáltatók számláit. A csomagban az is szerepel, hogy - ha a fogyasztó kéri - a szolgáltató köteles lesz elektronikus úton is kibocsátani a számlát, ami egyenértékû lesz a postai bizonylattal.

Az intézkedéscsomag maximalizálja azt az idõt, amelyre javítás vagy karbantartás miatt szüneteltetni lehet a szolgáltatást. Szintén határidõt szabnának annak, hogy mennyi idõ alatt kell egy kikapcsolt szolgáltatást újra bekapcsolni. Ez két nap lesz, és ha a cég ezt túllépi, akkor kötbért kellene fizetni a fogyasztónak. Ennek összege egy nap késés után a visszakapcsolási díj fele, a második nap után pedig a teljes összege. A szolgáltatóknak ezek mellett szeptembertõl maximum 15 napon belül érdemi választ kell adniuk a szolgáltatással kapcsolatban felmerült reklamációkra - tette hozzá a kormányszóvivõ.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!