Magyarország

2010.03.31. 16:14

Zuschlag-ügy - a bûnszervezeti minõsítés miatt fellebbez Zuschlag

<p>Téves minõsítés miatt fellebbezést jelentett be az ítélet ellen Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon az ítélethirdetés után.</p>

A bíró az ítélet felolvasásakor nem, de az indoklásban felolvasta, hogy a bûncselekményeket a vádlottak bûnszervezetben követték el. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy Zuschlag országgyûlési képviselõként követett el bûncselekményeket. Lados István három nap gondolkodási idõt kért, Katus Ferenc felmentésért fellebbezett. A többi vádlott közül volt, aki elfogadta az ítéletet, de volt, aki szintén fellebbezést jelentett be.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán hozott ítéletet a Zuschlag János és társai ügyében bûnszervezetben elkövetett csalás miatt. Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsõ fokon, szerdán. A bíróság a további vádlottakra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt vagyonelkobzást.

A bíró egy korábbi bírósági állásfoglalás alapján ítélethirdetéskor nem a rendelkezõ részben, hanem az indoklásban mondta ki, hogy az érintettek bûnszervezetben követték el a bûncselekményeket.

A bíróság Zuschlag János esetében súlyosbító körülménynek vette, hogy Zuschlag a bûncselekményeket országgyûlési képviselõként követte el, illetve, hogy megpróbálta hátráltatni a bûncselekmények felderítését. A büntetés kiszabásánál nem számították be enyhítõ körülmények, hogy az okozott kárból 50 millió forintot visszafizetett Zuschlag, mivel a pénz eredete nem tisztázott és ha beszámítanák, az pénzmosásnak minõsülne - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Zuschlag János fellebbezést jelentett be téves minõsítés miatt a bûnszervezeti minõsítés kapcsán és kérte a vagyonelkobzás törlését is. Lados István három nap gondolkodási idõt kért, Katus Ferenc felmentésért fellebbezett. A többi vádlott között szintén volt, aki fellebbezett, néhányan elfogadták az ítéletet.

A vád szerint Zuschlag János és társai fiktív cégeket, alapítványokat hoztak létre, amelyeken keresztül pályázati pénzekhez jutottak, és azokat szabálytalanul használtak fel. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudnak elszámolni. Ebbõl a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett. A bíró indoklásban elmondta: a pénzmozgásokat figyelve annyit lehet bebizonyítani, hogy ezek az összegek magánszámlákra érkeztek, amelyek egy részét baloldali ifjúsági szervezetek támogatására fordították, másik részének útját azonban nem lehetett követni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!