Magyarország

2010.02.09. 18:47

Folyamatos a kőolajellátás Magyarország felé

<p>Zavartalan Magyarország kőolajellátása az ukrán-kazah elszámolási vita ellenére is. Kazahsztán korábban ugyanis leállította az olajexportot a Barátság kőolajvezeték egyik szakaszán Ukrajna felé, Magyarországra azonban Oroszország felől továbbra is érkezik az energiahordozó.</p>

Kazahsztán az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vita miatt állította le az olajexportot a Barátság kőolajvezeték egyik ágán. Ez a vezeték csatlakozik be az Oroszország felől Magyarországra és Szlovákiába érkező vezetékbe. Magyarországra tehát Kazahsztán felől nem, Oroszország felől viszont érkezik az olaj. A kieső - kazah - mennyiséget pedig más irányból pótolják.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a Független Hírügynökség kérdésére azt közölte, hogy a MOL-tól kapott tájékoztatás szerint az ukrán-kazah vita miatt kialakult helyzet a magyarországi szállításokat nem veszélyezteti, a vállalat kőolajjal történő ellátása zavartalan. Magyarország ráadásul felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására: a 90-es évek elején kezdődött meg a biztonsági kőolaj- és kőolajtermék készletek kialakítása, ez most meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását.

Az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő szállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható, így a rendelkezésre álló stratégiai tartalékokkal együtt, a Barátság kőolajvezetéken érkező szállítások esetleges megszakadásakor sem kell fennakadásokra számítani az ország kőolajellátásában - írta a szakminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!