Magyarország

2008.10.01. 13:47

Iskolai erőszak: az ombudsman országos felmérést készítene

<p>Míg 2000-ben még csak évi 1-2 panasz érkezett az iskolai erőszak miatt, mára heti 1-2 ilyen jellegű problémával keresik fel az oktatási jogok biztosát - hangzott el az ombudsmani hivatal szerdai sajtótájékoztatóján.</p>

Aáry-Tamás Lajos közölte: hamarosan országos vizsgálatot indítanak az ügyben, amellyel megpróbálnak megoldást találni a fiatalok között, illetve az iskolában terjedő agresszióra. Az ezzel kapcsolatos tanulmány leghamarabb jövő tavasszal készülhet el. Az ombudsman szerint Hiller István oktatási miniszter is támogatásáról biztosította a tervet.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: idén eddig összesen 30 esetben indítottak vizsgálatot iskolai erőszak miatt, de számtalanszor előfordult, hogy az oktatási intézmények fenntartói illetve dolgozói tanácsot kértek tőlük a témában, illetve azt szerették volna tudni, hogy létezik-e precedens az adott esetben.

Mint mondta: a legtöbb panasz a személyiségi jogok megsértése miatt érkezik, de egyre több a testi fenyítés is. Az elbocsátást, illetve fegyelmi eljárást maguk után vonó diákverések visszaszorulóban vannak, de volt, hogy egy kamasz annyira kihozta a sodrából a tanárát, hogy az órákra bezárta az iskolai zuhanyzóba. Az is előfordult, hogy egy pedagógus úgy megvert egy gyereket, hogy az kórházba került, és 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - mondta.

Az ombudsman szerint ugyanakkor sokkal több bejelentés érkezik arról, hogy a fiatalok egymást bántalmazzák, a pedagógusok pedig többnyire tehetetlenül nézik ezt. Előfordul az is, hogy a tanárokat éri atrocitás a diákok vagy a szülők részéről, de az ombudsman ebben az esetben nincs felhatalmazva arra, hogy ajánlást tegyen az ügyben.

Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta, az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében tervezett felmérés kapcsán már több határon túli egyetem is jelezte, hogy részt vesz a munkában, ami nemcsak egy kérdőív kitöltéséből áll majd. A vizsgálat idején minél több oktatási, szociális és mentálhigiénés szakemberrel szeretnének beszélni, hogy megoldást találjanak a problémára - tette hozzá a biztos.

Az ombudsman szerint az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy vannak olyan oktatási intézmények is, amelynek dolgozói nem tudják, mi a teendő akkor, ha egy gyereket baleset ér. Meglehetősen türelmetlenek például akkor, ha lisztérzékeny vagy cukorbeteg gyerek kerül a közösségbe. Előfordult, hogy egy iskola eltanácsolt egy diákot a betegsége miatt, pedig ez nem lehet kizáró ok sehol - mondta a biztos.

Sok kérdés érkezik az ombudsmani hivatalhoz az iskolába behozott tárgyak miatt is. Aáry-Tamás Lajos szerint akkor, ha valaminek az eltűnése szorosan kötődik az iskolába járáshoz - például a tolltartó, vagy a gyerek kabátja - akkor azokért az intézmény felel, és rendőrt kell hívni, ha lopás gyanúja merül fel. A több tízezer forintot érő mobilokért, ékszerekért és divatcikkekért azonban nem felel az iskola - mondta.

Aáry-Tamás Lajos egyébként a rendőrfőkapitány ötletét tartja a legjobb megoldásnak, aki szerint minden iskolának saját rendőre kellene, hogy legyen. A tanárok nem helyettesíthetik a hatóságokat, vagyis nem vizsgálhatják át a gyerekek táskáját. A kegyeletsértő, vagy obszcén öltözködési stílust viszont adott esetben korlátozhatják - tette hozzá.

Az Oktatási Jogok Biztosának intézményét 1999-ben alapították Magyarországon, és azóta is egyedülálló Európában. Alig egy tucatnyi munkatárssal, 16 milliós szakmai költségvetéssel dolgoznak. Évről évre többen fordulnak hozzájuk, és a biztos szerint az általuk kiadott ajánlások 98 százalékát el is fogadják. Az oktatási ombudsman honlapjára évi 3,5 millió esetben kattintanak - ezzel a Magyarország.hu internetes portál felmérése szerint az 5. legnépszerűbb hazai weblap közé tartozik az oldal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!