Magyarország

2008.09.12. 10:06

Ne használjon mosósz*rt!

<p>Ritkán veszem a fáradtságot, hogy elolvassam a ruhaneműk mosási tájékoztatóját, de a legutóbb úgy gondoltam vetek rá egy pillantást. A szokásos blabla után megakadt a szemem egy mondaton: „Ne használjon fehérítőt, vagy klórt tartalmazó mosószart. <dia width="900" height="700" alt="Ne használjon mosósz*rt! 2008.09.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ne_haszn_ljon_mos_sz_rt__2008_09_12_/index.shtml , SERIE ,900,700)">Válogatott gagyiságok: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ne használjon mosósz*rt! 2008.09.12." /></a></dia></p>

Az utolsó szó természetesen mosolyra késztetett, illetve arra, hogy figyelmesebben olvassam újra az utasításokat. Miután végigfutottam a szövegen újabb furcsaságokat véltem felfedezni. Ilyen volt a: legfeijebb, a semlegos hátasu mosópor, az  ámyékos hely, és a már említett mosószar.

Mondanom sem kell, a világhálón sem kellett sokat keresgélnem efféle „elírások” után. A legtöbb oldalon olyan szövegeket találtam, amelyek látványos félrefordításokra engedtek következtetni. 

Arra is rá kellett döbbennem, hogy az én hibás szövegem elbújhat egy-két a világhálón talált használati utasítás mellett. Mert ugye, nehéz rájönni, hogy mit is jelenthet a „felboritaszal” vagy a „lemos seromegosztott” gyöngyszemek.

Azt már eddig is tudtuk, hogy nyelvünk a legnehezebbek közé tartozik, de ezek a hibás szövegek nem csak ennek köszönhetőek. Amióta Magyarország az Európai Unió tagja, a külföldön készült árukat kötelező ellátni magyar használati utasítással, máskülönben nem lehet árusítani. Így a kevésbé igényes cégek gyakorta hagyatkoznak a fordítóprogramokra, amelyek érdekes dolgokat képesek produkálni.

Természetesen nem lehet mindent a cégek nyakába varrni, a fogyasztóvédelem munkatársainak sem ártana nyitott szemmel járni.

Önnek is lapul tulajdonában egy vicces használati útmutató, vagy ruhacímke? Ne habozzon: küldje be szerkesztőségünk számára a[email protected]címre!

Kapcsolódó cikkek:

  • Tinédzserként lett Pornókirály
    A nyári forróságban kókadt bámészkodásomat egy alig tizenéves srác zavarta meg. Szép szürke ingében szállt fel a vonatra, egyenesre vasalt nadrágban.  

  • Szabadság vagy szabadosság?
    A fesztiválok túl mutatnak a zene élvezetén. Sokan itt szabadulnak meg merev társadalmi szerepüktől. Sokakban a szabadság érzését hívja életre egy-egy ilyen esemény. Hogy a fesztiválok érzésvilága maga a szabadság vagy pusztán szabadosság, nem célunk most megítélni.

  • Csizmából papucsba bújhatsz!
    Emlékszem, milyen szomorú volt a nővérem, amikor az első márciusi jó idő beköszöntésekor kitisztította a meleg cipőit „erre már úgysem lesz szükség” felkiáltással, majd mégis elő kellett venni… Jelentem: csizmából „pacskerbe” bújhatsz, Nővérkém, itt a jó idő!

  • A legötletesebben dekorált buszok
    Gyűjtögettünk egy párat a világ legötletesebben dekorált buszaiból, hogy inspiráljuk a betűtengerbe fulladt a hazai reklámszakembereket...

  • - Matey István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!