Kultúra

2016.02.14. 17:31

A stílus jött utánuk, ők voltak hamarabb

Muhi - A név, a Crossover elektronikai fogalom. Crossoverként mi voltunk előbb, a stílus jött utánunk.

Muhi - A név, a Crossover elektronikai fogalom. Crossoverként mi voltunk előbb, a stílus jött utánunk.

Magyarázza Bíró József, a Crossover zenekar basszusgitárosa, a XIXO Zenekarok Versenyének 2. helyezettje. Az együttes eredeti felállása 2012 őszén alakult ki, azóta kisebb-nagyobb tagcseréken estek át. Józsi szerint jelenleg Magyarországon rockzenéből megélni – csak ebből – nem igazán lehet.

– Lemezeladásokról jóformán nem lehet beszélni, nem lehet vele számolni – mondja. – A fellépésekben van pénz, és a termékeladásokból, a pólókból, kitűzőkből. Mi ebből nem tudunk megélni.

Józsi jelenleg egyetemista, mellette dolgozik. Szólógitáros-énekesünk, Uzelman Szabolcs most végzett az egyetemen, ő most helyezkedett el Miskolcon, de van olyan tagjuk, aki számítástechnikus vagy éppen biztonsági őr.

Erős mezőny volt

Nincs közös kedvencük, mindenki más zenei műfajt kedvel, de a régi klasszikusok – Motörhead, Metallica – nagy hatással volt mindannyiukra. És szövegírás szempontjából?

– A nagy részét én írom a szövegeknek: rám ebben a tekintetben például a Hiperkarma és a hiphop is hatott – mond érdekeset. – Aki minket hallgat, igényli a társadalmat bíráló mondanivalót, de a könnyedebb, általánosabb témákra is szükség van. A szerelem és a bulizás is kell ebbe a szövegvilágba.

Kérdésünkre, hogy erős volt-e a mezőny a döntőben, úgy válaszol: „A tavalyihoz képest nagyon kemény volt, ezért örülünk a második helynek! Az összes zenekart meghallgatva kijelenthető, hogy bárki végezhetett volna a dobogón, hiszen remek zenészek léptek fel a Helynekemben”.

A családban amúgy Józsi nővére révén volt jelen a zene, így ő is fúvós hangszeren merült el a muzsikában, majd az általános iskola végéhez közeledve döntött a (basszus)gitár mellett. A fellépésekről szólva kiderült, hogy 2015-ben is voltak koncertezési lehetőségeik. Tavaly kezdték el tervezni a tavaszi fellépéseket, ráadásul a nyári koncertnaptárjuk mindig tele van, nem panaszkodnak.

– Több gázsis bulira lenne szükség, hogy albumot és videóklipet is tudjunk készíteni, vagy éppen eljussunk mondjuk a Dunántúlra – tudjuk meg az óhajt.


A Crossover zenekar

  • Mikor: A zenekar 2012 őszén alakult, melyet a szólógitáros Uzelman Szabolcs és a dobos Farkas Dávid alakított.Név: A Crossover egy próba alkalmával született meg spontán ötlet alapján.
  • Stílus: Majd a közönség behatárolja – mondják a fiúk – , de a hard rock/stoner műfaj jegyeit tartalmazza.
  • Tagok: Uzelman Szabolcs – szólógitár, ének, Lengyel „FityMan” Ákos – dob, Biri Márk – ritmusgitár, Bíró „Gubi” József – basszusgitár, vokál.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!