MEAFC-Miskolc U18

2019.05.15. 17:00

Már kiléptek a lesajnált vidéki rokon szerepköréből

A MEAFC-Miskolc U18-as fiú kosárlabdacsapata várakozáson felüli idényt produkált.

Berecz Csaba

Bár kerestünk, de nem találtunk olyat, aki meg tudta volna mondani, hogy az utánpótlás legmagasabb korosztályában mikor végzett ilyen előkelő helyen a miskolci fiú kosárlabdacsapat a bajnokságban, mint ebben az évadban a MEAFC-Miskolc U18-as együttese.

Örömre adott okot

A kék-sárgák ugyan a legjobbak csatározásáról, a nyolc­csapatos A-döntőről lemaradtak, de a B-ben a harmadik helyen végeztek, és ezzel összesítésben a 11. legjobb eredményt érték el.

– Ez a helyezés önmagában is értékes lenne egy olyan mezőnyben, ahol akadémiák, jelentős élvonalbeli tradícióval rendelkező klubok utánpótláscsapatai alkotják az elit mezőnyt, de ha megnézzük, hogy honnan indultunk, mennyi idő alatt, és hogyan értük el ezt az eredményt, még értékesebb ez a pozíció – válaszolta megkeresésünkre Gulyás László, a MEAFC U18-as gárdájának edzője, majd így folytatta: – három évvel ezelőtt, amikor megkaptam az U18-as együttest, az elődömtől mindössze néhány olyan játékost örököltem, aki 1999-ben, 2000-ben vagy 2001-ben született. Emiatt 2002-esekkel kellett feltölteni a keretet, hogy ki tudjunk állni a meccsekre, de így is létszámproblémával kellett küszködnünk, különösen az elején. Most annyival jobb volt a helyzet, hogy a négy 2001-es játékosunk mellett a 2002-esek mind, valamint a 2003-asok közül is néhányan bevethetők voltak. A 2002-esekkel volt egy alapjátékunk, amihez hiányzott egy labdabiztos irányító, ezt a szerepet ebben az évadban a 2001-es Orliczki Mátyás remekül töltötte be. Felszabadultan játszhattunk az évad elejétől, és már az évad elején, a selejtezőben is olyan eredményeket értünk el, ami örömre adott okot.

Főtáblára

A csoportselejtezőben az országos főtáblára jutásért mind a három meccsét megnyerte a MEAFC-Miskolc, és a legjobb 16 csapat között szerepelhetett a folytatásban.

– A tavalyi U16-os bajnok Vasas csapatát és a jászberényieket is sikerült legyőzni a selejtezőben, és ekkortól úgy voltunk vele, hogy ha a főtáblán egy meccset sem nyerünk, akkor is boldogok leszünk, mert részünk lehet egy nagy kalandban – mondta az edző. – Aztán győztünk egyszer, kétszer, összesen ötször, és bár az elitkategóriás csapatok közül a Honvéd, a Szolnok és a Debrecen ellen nem sikerült nyerni, de a MAFC ellen idegenben igen, és többek között ennek a bravúrnak köszönhetően is, az utolsó fordulóban, éppen ellenük vívhattuk volna ki a felsőházba, vagyis a legjobb 8 közé kerülést. Ez nem jött össze, mert sokat számított, hogy mi az elmúlt nyolc évben nem ugyanabba a kávéházba jártunk, mint a fővárosi gárda. Viszont ennek ellenére kiléptünk a lesajnált vidéki rokon szerepéből, és bár a szombathelyi Falcóval szembeni keresztjáték eldöntötte, hogy hol a helyünk, a B-döntőbe már nem csak részt venni utaztunk.

Örömjátékkal

A 9–16. helyezett csapatok mezőnyében, a háromnapos tornán, április elején a harmadik legjobbnak bizonyult a MEAFC-Miskolc.

– Várakozás feletti volt ez a szereplés is. A B-döntő rendezője, az Újpest volt az első ellenfelünk, akik az új csarnokban, a szurkolni „kivezényelt” utánpótlás-játékosaik előtt egyértelműen a győzelmet akarták. Nem jött össze nekik, a sikerünket nagy fegyverténynek tartom. Aztán a keresztjátékban ismét a Falco következett, ám velük ezúttal sem bírtunk, így az utolsó meccsen, a Kaposvár ellen léptünk pályára, és az évadzáró találkozón örömjátékkal vertük meg a somogyiakat – elevenítette fel az évad hajráját Gulyás László, aki arra a felvetésre, hogy ebben az évadban már az NB I./B-s felnőttcsapatba is adtak játékosokat, így reagált: – vannak ügyes fiatalok, közülük Orliczki Mátyás, és Takács Zsolt is játszott már a felnőttek között, de Ragályi Levente is azok közé tartozik, aki felnőttek a között magas szintre is eljuthat.


Fiú U18-as döntők

A-döntő: 1. Alba Fehérvár, 2. Budapest Honvéd, 3. MAFC, 4. Vasas, 5. AKMÉ Körmend, 6. Debreceni KA, 7. Szolnoki KA, 8. KA Pécs.

B-döntő: 9. Falco Szombathely, 10. Lehel KS Jászberény, 11. MEAFC-Miskolc, 12. Kaposvári KK, 13. Újpest MT, 14. Soproni KK, 15. Zsíros Akadémia Kőbánya, 16. Szedeák Szeged.


A névsor

A MEAFC-Miskolc U18-as csapata: Orliczki Mátyás, Pap Arion, Klaisz Bence, Ragályi Levente, Gadus Fábián, Marton Domonkos, Takács Zsolt, Szőke Gergő, Ács Dénes, Bozik Zsombor, Burján Márk, Pallai Richárd, edző: Gulyás László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!