Kisvárda hírei

2011.05.17. 12:49

Kulturális értékeink

<p>Kisvárda – Szeretnék bemutatni a városnak, a vidéknek, a régiónak azt, amit ebben a két művészeti ágban (képzőművészet és zene) a város kulturális intézményei és civil szervezetei nyújtani tudnak, és szeretnék megmutatni a kapcsolatrendszerüket, a barátaikat, a fejlődési lehetőségeiket.</p>

A kisvárdai Rétközi Múzeum és Baráti Köre, a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola és a Muzsikáló Gyerekekért Alapítvány, valamint az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely élesztette újra a városban 1987-ben megszűnt rendezvénysorozatot, amely akkor a Pedagógiai és Művészeti Hetek elnevezést viselte. Akkor úgy fogalmazták meg céljukat, hogy össze szeretnék összekapcsolni a Kisvárda városában nem csekély erőfeszítéssel működő kulturális intézmények és civil szervezetek munkáját, olyanképpen, hogy egy évről–évre ismétlődő rendezvény keretében, ünnepélyesen felmutassák az általuk elért eredményeknek legalább egy töredékét. Úgy, hogy szórakoztassanak is vele, de úgy is, hogy neveljenek.

Hetedik Művészeti Napok

Az idei évben immár a VII. Kisvárdai Művészeti Napok rendezvénysorozata lesz megrendezve, Kisvárda Önkormányzatának védnökségével, május 19-20-án. Május 19-én (csütörtök) 15 órától, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere köszönti a megjelenteket Farkas Eszter, a Nagybányai iskola képviselőjének képeiből megnyíló kiállításának megnyitóján. A kiállítást Antall István a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője nyitja meg.
Farkas Eszter festő (Nyírbátor, 1900. június 17.-Budapest, 1983. december 30.) Tanulmányait 1924 és 1929 között Nagybányán, Thorma János vezetése mellett végezte, majd Budapesten telepedett le, és 1930-tól Szőnyi István magániskolájában tanult. A Miskolci Művésztelep munkájában hat éven keresztül vett részt, ottani mestere: Benkhard Ágost volt. 1940-ben olaszországi tanulmányúton vett részt. A háború után Baján, Szentendrén és a Balaton mellett is dolgozott. Művészetére a Nagybányai Iskola kolorista kifejezésmódja jellemző. Életművének nagy részét figurális kompozíciók, portrék, csendéletek alkotják, de festett tájképeket és városábrázolásokat is. Hagyatékát szülővárosának adományozta. Olajképek mellett készített vízfestményeket és pasztellrajzokat is.
„A szülőváros, a tágabb haza, a megye előtt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy Farkas Eszter egykori önzetlen, a helyi múzeum rangját emelő adományát, élő, gyarapodó, szellemi értelemben is kiteljesedő, rangos gyűjteménnyé fejlesszék. Mert München hozta el Nagybányára Párizst, Farkas Eszter munkásságának gyűjteménye pedig elhozta Nyírbátornak az európaiság legszebb, szellemi értelemben is legizgalmasabb korszakát. Így viszonozva a városnak felnevelő gondosságát az a leány, aki soha sem tudta és nem is akarta elfelejteni, hogy honnan indult. Szerinte a szélfútta nyírségi homok messzire szalajt, de nagyon erősen tud kötni is” –írja róla Antall István rádiós újságíró. A megnyitót követően a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara hallgatóinak hangversenyét hallgathatják meg a jelenlévők. Zongorán kísér Váradi Judit.

Nyárcsalogató Főtéri hangverseny

Másnap, május 20-án (péntek) délután három órától a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola volt és jelenlegi növendékei és tanárainak hangversenyének lehetnek részesei az érdeklődők a Főtéren, a Városháza előtt. 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!