Kazincbarcika hírei

2018.01.24. 16:19

Ördögök építe(né)nek jégcsarnokot Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A Kazincbarcikai ­Ördögök Sport­egyesület a tervezői költségbecslésre vár.

Kazincbarcika - A Kazincbarcikai ­Ördögök Sport­egyesület a tervezői költségbecslésre vár.

A Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesület ­fedett, kb. 300 fős lelátóval rendelkező jégcsarnok megépítésén dolgozik, és ha minden az elképzelések szerint alakul, abban az esetben akár már a jövő év végére elkészülhet az a létesítmény, ami éves szinten 8 hónapon át szolgálná a jeges sportokat, elsősorban a jégkorongot. Minderről ­Szatmári Gergő, a Kazincbarcikai Ördögök SE ügyvezetője számolt be lapunknak, akitől azt is megtudtuk, hogy az ezt célzó sportágfejlesztési ­tervüknek a második ­részénél tartanak.

– Sportszervezetünknek a 2016/17-es évadra a Magyar Jégkorong Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési tervében elsőként egy hűtő­kompresszor beszerzése szerepelt, a mostani évadban pedig egy fedett csarnok építésének előkészítésére kértünk támogatást az MJSZ-től, amit jóváhagytak, így elkezdődhetett többek között az építész tervezői munka – tudtuk meg Szatmári Gergőtől, aki azt is elárulta, hogy ebben az évadban 30 millió forintot fordíthatnak az előkészületekre. – Jelenleg ott tartunk, hogy az építésztervekkel kapcsolatban a tervezői költségbecslésre várunk, és bár pontos adatok még nincsenek, az már látszódik, hogy 1–1,1 milliárd forint összegű lehet a beruházás összege. A jégcsarnok, ami éves viszonylatban 8 hónapon át üzemelne, az új uszoda mellett épülne meg, önkormányzati tulajdonú területen, az ehhez szükséges döntéseket a város képviselő-testülete már jóváhagyta, és nem mellékesen arról is nyilatkozatot adott, hogy a csarnok megépülése után vállalná az üzemeltetéssel járó feladatokat, költségeket.

Óriási előrelépés lenne

Az ügyvezető lapunknak arról is beszélt, hogy a beruházás megvalósításához szükséges források előteremtésén is számíthatnak az önkormányzatra, várhatóan mind az önrész, mind a remélt TAO-s kvóta feltöltése terén.

– A 2018/19-es szezonra vonatkozó sportágfejlesztési tervünk már tartalmazni fogja a konkrét számokat a jégcsarnok bekerülési költségével kapcsolatban, és amennyiben azt az idén a szövetség támogatni fogja, és Nemzetgazdasági Minisztérium­ban, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumában is jóváhagyják, ez esetben akár már a jövő év elején elkezdőd­het az építkezés, és optimális esetben a jövő év végén ­birtokba vehetjük a létesítményt – sorolta Szatmári ­Gergő. – Talán mondanom sem kell, hogy ez óriási előre­lépést jelentene sportszakmai szempontból, és az 1993 óta, vagyis 25 éve működő egyesületünk életében új ­fejezet kezdődne, de úgy tűnik, hogy addig is lesz lehetőség a fejlődésre. Ugyanis a következő jeges évad elejére a tervek szerint egy mobil jégpálya létesül a városban, ahol elkezdődhet az emelt szintű szakmai munka. Elkészült a város sportkoncepciója, és ebben szerepel a jégkorong is, az, hogy milyen lépéseket tervezünk. Túl sok mindent egyelőre nem szeretnék ­erről mondani, de az nem titok, hogy elsősorban 10 év alatti fiatalokat szeretnénk a sportágba bevonni, iskolákkal ­történő együttműködések során.

Ördögök és Jegesmedvék

A Kazincbarcikai Ördögök SE hosszú távú céljairól is kérdeztük az ügyvezetőt.

– Stabil utánpótlásbázist szeretnénk építeni, az első években a legalsóbb korosztályokra koncentrálunk, felnőttcsapat indításán nem gondolkodunk – jelentette ki Szatmári Gergő. – A magyar jégkorongsport egyik legnagyobb klubja, a DVTK Jegesmedvék itt van a közelünkben, és adja magát, hogy a tehetségeket Miskolc felé irányítsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!