Labdarúgás

2024.02.03. 20:32

DVTK: fiatal percek, fiatal gólok, bravúr pont

Döntetlen született a keleti rangadón, kétgólos hátrányból állt fel a Debrecen.

A meccsen volt ok a diósgyőri örömre

Fotó: NSO/Kovács Péter

A labdarúgó NB I 18. fordulójában a Diósgyőri VTK csapata a Debreceni VSC vendége volt. A borsodi együttesnél szerdán edzőváltás történt, Kuznyecov Szergej menesztése után a labdarúgó akadémia igazgatóját, Simon Miklós bízták meg azzal, hogy készítse fel a meccsre a csapatot, illetve, hogy lássa el a szakvezetői feladatokat a tavaszi első bajnokin.


Fiatalabb, magyarosabb

A DVTK 56. élvonalbeli edzője megtette azt, amit elődje eddig nem igazán, több U21-est is a kezdőbe állított, Jureket és Bényeit, hogy termeljék a fiatal perceket. Ezen kívül ,,magyarosította” is a csapatot, az említett két labdarúgón kívül Gera, Szatmári, Holdampf és Bokros is kezdő lett. Utóbbi némi meglepetésre kezdett bal oldali védőként, kiszorítva az ősszel minden meccs minden percét a pályán töltött Stephent (akiről a meccs utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy az elmúlt három napban sérülés miatt nem edzett). Így összesen öt légiós, Odyntsov, Vallejo, Lund, Pozeg Vancas és Edomwonyi jutott szóhoz a diósgyőrieknél.
Érdekesség, hogy a szövetség adatbankjában Szamosi Tamás neve szerepelt vezetőedzőként a meccs előtt, valószínűleg adatrögzítési hiba miatt, mert fizikailag Simon Miklós volt a mérkőzésen a vezetőedző.
A DVTK télen igazolt játékosai közül csak a dán Lund volt csapatban, a kapus Tóth B. korábbi klubjában összeszedett eltiltását töltötte, a cseh Baco sérülés miatt nem volt keretben, a román Popadiuc pedig a kispadra került.
A vendégszektorban 1000 néző várta, hogy mire lesz képes a paradigma váltáson átesett diósgyőri csapat, míg a hazai ultra szektor üres volt. A debreceni fanatikusok azonban jelen voltak, csak a szektoruk lezárása miatt, amit a labdarúgó szövetség fegyelmi bizottsága rendelt el, a megszokott helyük melletti lelátórészről várták az összecsapást.
A két szurkolótábor egyébként ismét jóban van egymással, ez a negyedóra játéknál abban mutatkozott meg, hogy hazai ultrák a Diósgyőr szót harsogták, amire a vendégek a Debrecen kiáltással válaszoltak, és ez a párbeszéd eltartott egy ideig.


Hazai fölény, vendég helyzetek

A DVTK felállásának az érdekessége az volt, hogy Holdampf nem Vallejo mellett, hanem előtte játszott, Jurekkel és Bényeivel egy vonalban, illetve Pozeg Vancas is ebből a sorból, középről próbált felfejlődni valamelyik oldalon, Edomwonyi mellé, hogy a támadásokat segítse. Ám ilyenből sokat nem láttunk a meccs első félórájában. A Debrecen óriási mezőnyfölényben futballozott, sokkal többet birtokolták a labdát, helyzeteket alakítottak ki, ám ezeket nem tudták góllal befejezni. Az egyoldalú játék a 37. percben borult fel, egy vendég kontra végén Bényeinek csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a kapuba fejelje a labdát. Ez meghozta a fekete mezesek vállalkozó kedvét, nem sokkal később Edomwonyi lövését kellett védenie Megyerinek. Ez a két lehetőség annyira felpörgette a diósgyőrieket, hogy az első félidő hajrájában többet kezdeményeztek, szögleteket harcoltak ki, de gólig nekik sem sikerült eljutniuk.


Gólok

A második félidő elején váratlan dolog történt, a hazai kapus rossz kidobását góllal büntette meg a Diósgyőr, az ajándékba kapott labdát a Debrecenben nevelkedett Bényei lőtte a kapuba. És ezzel nem volt vége a meglepetésnek, ugyanis néhány perccel később a diósgyőriek másik fiatalja, Jurek is betalált, Edomwonyi remek beadását fejelte a kapuba. A leforrázott hazaiaknak viszonylag hamar sikerült szépíteniük egy pontrúgásból, ami után elindultak, nagy erőket mozgósítottak a döntetlen állás kiharcolásáért. Ehhez adott nekik további segítséget, hogy Szatmári második sárga lapja után 10 főre fogyatkozott a Diósgyőr. Ám a vendégek az emberhátrány ellenére sem mondtak le az ellenakciók vezetéséről, és a csereként beáll Kampetsisnek a 82. percben meccslabdája volt, ám szólója végén Megyeri kapusba lőtte a labdát. Persze, előtte és utána is a DVSC dominált, a Diósgyőrnek szinte folyamatosan védekeznie kellett, Odyntsov kapus és a mezőnyemberek azonban sokáig jól tették a dolgukat. A meccs utolsó előtti percében viszont behorpadt a nagy nyomás alatt játszó DVTK, egyenlített a hazai csapat, és a remek második félidőt hozó bajnoki döntetlennel zárult. 
Ez a pontosztozkodás a DVTK szimpatizánsoknak tetszett jobban, a meccs után hosszan ünnepelték a csapatot, a játékosokat. Egy olyan találkozót követően, amelyen két diósgyőri ifjú, Bényei és Jurek is góllal jelezte, hinni kell a fiatalokban.
 

Labdarúgás: jegyzőkönyv

Debreceni VSC – Diósgyőri VTK 2-2 (0-0)
Debrecen, 5841 néző. V.: Bogár (Tóth II. V., Garai).
Debreceni VSC: Megyeri (4) – Kusnyir (6), Dreskovic (6), Pellumbi (6), Ferenczi (6) – Manrique (5), Szuhodovszki (5) – Szécsi (5), Dzsudzsák (6), Oliveira (6) – Bárány (4). Vezetőedző: Srdjan Blagojevic.
Diósgyőri VTK: Odyntsov (7) – Gera (6), Szatmári (6-2=4), Lund (6), Bokros (6) – Vallejo (6) – Jurek (6), Holdampf (6), Pozeg Vancas (6), Bényei (6) – Edomwonyi (6). Vezetőedző: Simon Miklós. 
Csere: Szuhodovszki helyett Loncar (6) a 63., Szécsi helyett Úlfarsson (5) a 63., Oliveira helyett Kyziridis (5) a 63., Jurek helyett Pernambuco (6) a 64., Edomwonyi helyett Acolatse (6) a 64., Pozeg Vancas helyett Kampetsis (6) a 79., Bényei helyett Popadiuc (6) a 79., Manrique helyett Lagator (6) a 79., Bokros helyett Stephen (-) a 88. percben.
Sárga lap: Szatmári a 61., Romachuk (a kispadon) a 70., Úlfarsson a 81. percben.
Kiállítva: Szatmári a 77. percben.
Gólszerző: Bényei (0-1) az 50., Jurek (0-2) az 57., Dzsudzsák (1-2) a 62., Kusnyír (2-2) a 89. percben.

Percek, események
50. perc: Megyeri kapus rosszul rúgta ki a labdát, Pozeg Vancas szerezte azt meg, majd Bényeihez passzolt, aki középről, 17 méterről, laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 0-1.
57. perc: Edomwonyi a 16-osról, jobbról ívelte a kapu elé a lasztit, az érkező Jurek 5 méterről fejjel a bal kapufáról küldte a hálóba a beadást, 0-2.
62. perc: A vendég kaputól 25 méterre szabadrúgáshoz jutott a DVSC. A pontrúgást Dzsudzsák végezte el, akinek a lövése a jobb felső sarokban akadt meg, 1-2. 
77. perc: Szatmári megkapta a második sárga lapját, utána a pirosat is, 10 főre fogyatkozott a DVTK.
89. perc: Dzsudzsák balról érkező beadását Kusnyír fejelte 6 méterről a bal felső sarokba, 2-2. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!