Veszélyjelzés

2024.05.17. 16:22

Riasztást adtak ki hétvégére Borsodban

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2024.05.18. szombat éjfélig.

Erős lehűlés jön

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sebastian Sonnen

Pénteken az ország keleti, északkeleti részén lévő csapadékrendszer tovább veszít erejéből, és délután fokozatosan kelet felé elhagyja hazánkat. A csapadékrendszerben egy-egy beágyazódott zivatar előfordulhat. Délután újabb zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Zivatarok környezetében jégeső (ált. 1-3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm), erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, de ismétlődő csapadékgócokból lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység fokozatosan gyengülve az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

Szombaton a déli, délutáni órákban az északi, északkeleti országrészben előfordulhat egy-egy zivatar, melyet lokálisan szélerősödés, illetve intenzív csapadék kísérhet - írja a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben: zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában