Szenzációs siker!

2022.05.16. 07:47

Guzi Blanka élete legjobbja a szülinapra

Guzi Blanka a 4. helyen végzett a bulgáriai öttusa-világkupa­versenyen.

Berecz Csaba

Guzi Blanka éppen csak lemaradt a dobogóról. Fotó: Koncz György

Fotó: Koncz Gyorgy

A bulgáriai Albena városában szombaton rendezték meg a döntőket a kedden megkezdődött öttusa-világkupán. Mint arról korábban beszámoltunk: a hét második napján a nőknél 49 sportoló állt rajhoz a selejtezőben, ahonnan mind a négy magyar induló továbbjutott az elődöntőbe. Szerdán a rangsoroló körvívásra került sor a továbbjutott 36 öttusázó között, majd csütörtökön jött az elődöntő, 2 darab 18 fős csoportban, ahonnan a mieink közül csak Erdős Ritának nem sikerült a fináléba kerülnie. A szombati döntőben rajthoz állt három magyar női öttusázó közül, a 18-as mezőnyben Réti Kamilla a 16., Simon Sarolta a 12., a miskolci Swimming PC versenyzője, Guzi Blanka pedig a 4. helyen zárt.

A szerdai körvívás eredményeit a fináléba is magukkal vitték a versenyzők, a 22. életévének utolsó napját ezen a megméretésen töltő Guzi Blanka, a 20 megnyert asszójával – élete legjobb vk-vívóeredményével – a 9-10. helyről kezdte a napot. A lovaglásban, egy nem túl ígéretes lónak, Escape-nek a nyergében egy verőhibával ment végig a pályán, a bónuszvívásban pedig nem sikerült asszót nyernie. A 200 méteres úszásban sem tudott elmozdulni a mezőny második feléből a kistokaji illetőségű sportoló, annak ellenére 2:18.99 perces ideje jobb volt a selejtezőben és az elődöntőben elértnél. Így aztán Guzi Blanka a kombinált számot, a futás-lövészetet a 10. helyről kezdte, 40 másodperces hátrányban az elsőként rajtoló litván Ieva Serapinaite mögött, és 11 másodpercre a még dobogót érő, harmadik helytől. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás során sikerült ugyan többeket megelőznie, de a litván sportolót senkinek nem sikerült befognia, a kombinált számot a 8. helyről kezdő cseh Veronika Novotna pedig remek tempót produkált, a futás-lövészetben az 5. helyről induló török Ilke Ozyuksellel szembeni 7 másodperces hátrányát pedig nem tudta csökkenteni a Swimming PC sportolója, aki az előző vk-viadalon, Budapesten leesett a lóról, és sérülést szenvedett, és akinek azóta betegség is hátráltatta a felkészülését. Így Guzi Blanka, a kombinált számban elért 11:53 perces eredményével, ami a 7. legjobb volt ebben, összesítésben a 4. helyen végzett.

Pozitívan értékelte

Kállai Ákos szövetségi kapitány egyértelműen pozitívan értékelte Guzi Blanka teljesítményét, különös tekintettel arra, hogy betegség után és derékfájással érkezett a bulgáriai versenyre, a másik két magyar döntős esetében pedig a finálé kiharcolását emelte ki.

„Önmagában az, hogy ezt így végigcsinálta, az egy dobogós hellyel felér” – mondta a fájdalomcsillapítóval versenyző Guzi Blankát méltatva, majd a vívását külön kiemelte. „Alapvetően látszik az a munka, ami benne van, ki is jön, amit pedig itt csinált, az önmagában sikerként könyvelhető el. Nehéz lóval ment egy jó lovaspályát, majd egy legyengült szervezettel kibírta a nagy terhelést. A teljesítménye nagyon extra” – mondta a kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!