Australian Open

2022.01.07. 14:30

Fábián Mihály a Djokovics-sztoriról

Óránként változik az Australian Openre érkezett szerb teniszező helyzete.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónktól

A BBC értesülései szerint az ausztrál kormány törölte Novak Djokovics vízumát, és kitoloncolja a teniszezőt az országból, így a világelső nem vehet részt a melbourne-i viadalon.

 

A csapból is ez folyik

 

A kilencszeres győztes címvédő hatalmas port kavart azzal a bejelentéssel a hét elején, hogy bár nincs beoltva a koronavírus ellen, mégis elindul Ausztráliába, ugyanis egyeztetett a szervezőkkel, akik – szavai szerint – külön engedélyt biztosítottak számára. A szigetországba azonban tilos a belépés oltatlanok számára, a helyiek már a tavalyi versenyen is rendkívül szigorú körülményeket teremtettek a beutazóknak. Djokovics helyi idő szerint szerda este fél 12-kor landolt a Tullamarine repülőtéren, ahol aztán a határőrök megtagadták tőle a belépést, őrizetbe vették, majd egy külön szobába vitték, hogy kihallgassák. Djokovics eddig magánéletének védelmére hivatkozott akkor, amikor arról kérdezték, miért nincs beoltva, az ausztrál hatóságok azonban nem érték be ezzel a magyarázattal.

 

Megszólalt Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy ha Djokovics nem árul el konkrétumokat, akkor már foglalhatja is magának a hazafelé szóló repülőjegyet. A kihallgatások után az ausztrál kormány végül helyi idő szerint csütörtök reggel úgy döntött, hogy törli Djokovics vízumát, és kitoloncolja a világelsőt az országból. Azzal az indokkal, hogy az ottani törvények szerint – mivel nem ausztrál állampolgár, és nem úgynevezett „permanent resident” – azaz nem állandó lakos –, két igazolt oltással kell rendelkeznie, különben nem léphet be. A játékos fellebbezés útján próbálja elkerülni a hazaküldést, a sztár ügyvédjei a melbourne-i szövetségi bíróságon már be is nyújtották a szükséges papírokat, közben Szerbiában nemzeti ügyet csináltak a kérdésből – jelentették a hírügynökségek.

 

(FILES) In this file photo taken on February 21, 2021, Serbia's Novak Djokovic reacts after a point against Russia's Daniil Medvedev during their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne. - Detained tennis world number one Novak Djokovic fought against deportation from Australia on January 6, 2022, after the government revoked his visa for failing to meet pandemic vaccine entry requirements. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Forrás: AFP

 

– Annyit mondhatok a csaknem húszezer kilométeres messzi távolból, hogy itt, Melbourne-ben óriási balhé van a teniszező körül – mondta a telefon túlsó végén az ottani metropoliszban élő és munkálkodó Fábián Mihály egykori FIFA-jelvényes miskolci labdarúgó-játékvezető, aki már évek óta az Ausztrál Labdarúgó-szövetségnek és Victoria állam szövetségének is dolgozik. – Ez a hír most mindent visz az ötödik kontinensen, valamennyi televízió Djokoviccsal – aki egyébként nagy kedvencem – van tele. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy jelenleg a csapból is ez az ügy folyik.

 

Mire ezek a sorok megjelennek, valószínű, hogy a Djokovics-show újabb világraszóló fejezetekkel gazdagodik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!