Diósgyőri VTK

2021.10.18. 12:00

Szenzációs pontrablás szombat este a fővárosban

Újpesten nyitotta a bajnoki idényt a Diósgyőri VTK extraligás női röplabdacsapata.

Tóth Zoltán

Forrás: DVTK

A Gödöllő visszalépése után ismét az Extraligában szereplő DVTK női röplabdacsapata szombaton este az előző bajnoki szezon ötödik helyén végzett UTE vendégeként lépett pályára. Az alaposan kicserélődött miskolciak – négyen maradtak mindössze az előző bajnokságban szerepeltek közül – titokban meglepetést vártak maguktól, míg a másik oldalon Horváth András vezetőedző úgy fogalmazott: azt a játékot reméli lányaitól, amit a felkészülési mérkőzések nagy részén mutattak. A magyar röplabdázás ikonjára, az életének 88. évében elhunyt, a válogatottban 154 alkalommal szerepelt Prouza Ottóra emlékezve gyászszünettel kezdődött a találkozó.

Megilletődve

Hazai pontokkal indult a mérkőzés, 4–0 után egy hosszúra sikerült újpesti nyitás hozta a vendégek első pontját. Egri ásza, majd egy remek sáncmunka révén nem sokkal később már egyenlő (4–4) volt az állás. Godó bombázott, majd remekül nyitott, ám az ellenoldalon Szabó termelt, ismét az UTE került előnybe (9–6). Bagyinka fineszes nyitásával és Krasteva remekelésével tartotta a távolságot a lila-fehér gárda, s hiába működött Godó és Jovic blokkja, egy kósza labda parkettra hullt. Azután két szervát is rontottak a házigazdák, s máris egyenlő volt az állás (14–14). Krasteva ászt nyitott, időt is kért Szabó Éva (aki a korábbi eltiltása miatt a nézőtérre kényszerült Farkas Mihályt helyettesítette). Sajnos, ez nem sokat segített, zsinórban négy pontot hoztak össze a vendéglátók, újabb pauzára kényszerítve a miskolciakat (19–15). Ami után Kiss E. látott rést a hazai falon, majd Dmitrieva ászt nyitott, Godó pedig egy pontra csökkentette a hátrányt, időt is kért az újpesti mester. Újabb Godó-bomba után Dmitrieva egy pontra hozta fel a piros-fehéreket (24–23), újabb pauzára vonultatva az újpestieket, de Bagyinka lezárta ezt a játszmát (25–23).

A második játékrész Dmitrieva célba talált bombájával indult, de egy buta hiba már a hazai egyenlítést jelentette (3–3). Gyimes pontjaival vette vissza a vezetést a vendéglátó, s mert egyre nőtt az újpesti előny, időt is kértek a miskolciak. Godó sokadszor hozta vissza a reményt, ászt is nyitott, de Krasteva visszaállította a hárompontos különbséget (10–7). Bár remekül védekezett, s támadott a vendégcsapat, mindig akadt valaki a liláknál, aki betalált, s amikor Krasteva újabb bombával szerzett pontot (14–9), újabb időkérés következett diósgyőri részről. Ez sem használt, zsinórban öt pontot értek el a hazaiak, akik néhány látványos pont mellett a szerencsével sem álltak hadilábon. Azután Szatmári került a nyitóhelyre, szórta az ászokat. Szerencsére Dmitrieva is tanult tőle, de ez csak szépségtapasznak bizonyult (25–11).

Visszajöttek!

Bár Dmitrieva-bomba nyitotta a harmadik szettet, Szatmári és Bagyinka pontjaival már ismét három ponttal mentek a lilák (6–3), pauzára ösztökélve a DVTK lányait. Hatottak is az intelmek, mert bár ekkor még elhúztak a hazaiak – dörzsölték is tenyerüket az Újpest-drukkerek, hogy simán meglesz a mérkőzés –, a miskolci lányok nem hagyták annyiban. Dmitrieva, majd Sylejmani ütötte át a sáncot, a miskolci blokk ugyanakkor remekül működött, s 12–11-nél már a hazaiakon volt az időkérés sora. Ami után Godó egalizált, Dmitrieva ászával pedig már a DVTK vezetett. Meg is jött a maroknyi miskolci drukkerhad hangja! Ekkor még egalizáltak a hazaiak, de Godó ellen nem találtak ellenszert, egymás után termelte a pontokat a piros-fehérek ütője, s 18–20-as állásnál ismét időt kért Horváth András. Egyenlítettek is a házigazdák, ám Jovic javította rontott ütését, majd kiváló sáncmunkával szerezték a 23. pontot, s később hasonló blokkal a szettgyőzelmet is behúzták (22–25).

Szinte megszokottá lett: Dmitrieva-bombával kezdődött a negyedik játékrész, majd a nézők tapsát is kiváltó, látványos labdamenet végén ugyanő szerzett szép pontot (2–3). Bravúros miskolci pontok után a válogatott Bagyinka cseles labdái két ízben is pontot értek (7–7). Godó és Dmitrieva továbbra is remekeltek, s a sánc is rendre működött (9–12), máris újabb pauzát rendelt az újpesti edző. Ám ez sem segített, mert Godó ki tudja, hányadszor bombázott, Sylejmani is rést talált a fergetegesen játszó miskolciak közül, tízpontosra (!) növelve az előnyt (9–19). Szabó révén zárkóztak a hazaiak, emiatt a miskolciakon volt az időkérés kényszere (14–22). Jovic blokkolt, ám azután ismét Szabó következett, no meg a második vendégpauza (17–24). Nagyon nekidurálta magát az Újpest, de Kiss ejtése lezárta ezt a szettet (20–25).

Nem sikerült

A változatosság kedvéért hazai pontokkal kezdődött a döntő játékrész, Manninger ászt is nyitott, azután Godó csökkentette a hátrányt, de Sylejmani hálóban landoló nyitása után két ponttal vezetett az UTE (6–4). Látványos labdamenetek jellemezték ezt az időszakot, két pontot is szerzett a hazai együttes a térfélcseréig (8–4). Ami után Krasteva bombázott, időt is kért Szabó Éva (11–4). Ám ez sem használt, egyre nőtt az újpesti pontok száma, s mert a második pauza sem hatott, simán behúzta a játszmát s így a mérkőzést is az Újpest (15–6), vigaszként viszont: egy pontot elhozott a fővárosból a DVTK!


Újpesti TE – Diósgyőri VTK 3:2 (23, 11, -22, -20, 6)

Szilágyi utca, 200 néző. V.: Szabó P., Villás.

UTE: SZABÓ L. 15, Szatmári 7, Petőváry 8, KRASTEVA 15, GYIMES 16, BAGYINKA 7. Csere: Karabaseva (liberó), Durst, Atanasova 1, Manninger 5, Kis D. Vezetőedző: Horváth András.

DVTK: Kiss E. 7, Egri 2, GODÓ 17, Jovic 10, Kalmár 1, DMITRIEVA 17. Csere: Kundrák, Balogh E. (liberók), SYLEJMANI 11, Zsofnyák. Vezetőedző: Farkas Mihály.

Horváth András: – Csak a győzelemnek tudok maradéktalanul örülni. Már csak azért is, mert az előző idényben s a felkészülés során is ötszettes mérkőzést ritkán nyertünk meg. Két megnyert játszma után engedtük lehetőséghez jutni a Diósgyőrt, a nyitásfogadásunk egyszerűen pocsék volt! Van min javítanunk!

Farkas Mihály: – Érthetetlen számomra, miért kezdtünk olyan megszeppenten, mint az elsősök az évnyitón. Ezzel adtunk lehetőséget az Újpestnek, amely minimális előnnyel nyerte az első szettet. A második játékrészben remekül nyitottak, s ebből jól is támadtak. Érdekes módon ezt követően kezdtük el azt játszani, amit mindig szeretnék látni lányaimtól. Remekeltek, döntő szettre kényszerítettük a hazaiakat, s nagyon értékes ponttal gazdagodtunk!

(A borítóképen: Sylejmani: 11 pont)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!