Fino Kaposvár vs. Vegyész RC Kazincbarcika

2021.10.16. 12:00

Átültetnék a felkészülésiken nyújtottat

A nagy rivális somogyiaknál kezdi el az új szezont a kazincbarcikai röplabda-alakulat.

Molnár István

Fotó: VRCK

A Fino Kaposvár – Vegyész RC Kazincbarcika összecsapással október 14-én, csütörtökön 19 órától elindult a honi férfi élvonalbeli röplabdabajnokság, az Extraliga 2021/2022-es évada. A borsodiak kispadján a második szezont kezdi el vezetőedzőként a klub korábbi feladója, Toronyai Miklós.

– Amennyiben röviden szeretném vázolni, hogy milyen évet tervezünk a játék terén, azt mondanám: azon az úton szeretnénk továbbmenni, amelyen korábban elindultunk – vágott bele a VRCK szakvezetője. – Alap, hogy a védekezésünk jó színvonalon legyen, de emellett persze a támadásokra, azok hatékonyságára is megfelelő hangsúlyt fektetünk. A mai röplabdában kulcskérdés a blokk és a mezőnyvédekezés, illetve a szervahatékonyság, ami tavaly sem működött rosszul.

Nem szabad siettetni

Toronyai Miklóst az újonnan érkezettekről is megkérdeztük.

– Szabó Dávid mellőlem, a másodedzői pozícióból jön vissza a pályára, műtét, kihagyás után. Mindenki tudja róla, hogy nagy küzdő, hogy óriási mentális ereje van. A tavalyi műtét után eldöntötte, szeretne visszatérni, amin nem csodálkozom, hiszen még csak 31 éves, a legjobb korban van ahhoz, hogy alkosson – sorolta a barcikai tréner. – Nem szabad siettetni a felépülését, mert egy év volt az edzés és meccsek nélküli időszak. Beszélgetünk folyamatosan, úgy látjuk, hogy december környékén lesz százszázalékos állapotban. Blázsovics Pétert lényegében itteni játékosnak vesszük, szerintünk már ő is magát. Egyéves légióskodás után tért vissza, nem kapott olyan szintű külföldi ajánlatot, örülök, hogy sikerült megegyeznie a klubvezetéssel. Értékes játékos, magyar játékos, a válogatottban is már megmutatta az erényeit. Volt egy ujjtörése, azonban abból már visszajött, teljes értékű munkát végez. Kecskeméten, a Hírös Kupán még nem, de a Don Bosco-kupán már meccseket tudott lejátszani. Elfáradt, ez természetes az egy hónap kihagyás után, de egyéb gond nincs, a kondiját is lassan visszaszerezte. Moraesnek voltak kisebb térdfájdalmai, de hál’ istennek már megszűntek. Ő is az egyik motorja a csapatnak, nagyon jó mentálisan, harcos játékos. Tisztában van az itteni szisztémával, itt volt a korábbi edző, Marek Kardos idejében, vagyis nem idegen környezetbe érkezett. Ismeri a keret tagjait, a vezetőséget, a rendszert, nem kellett bajlódni a beilleszkedéssel, olyan, mintha el sem ment volna. Feladónkkal, Páezzel jó ismerik egymást, a kettejük közti kapcsolatot nem kell tanulni.

Sokkal inkább évek

A két fiatal sümegi érkezőről, Péter Benedekről, valamint Miklósi-Sikes Zétényről az alábbiakat nyilatkozta Toronyai Miklós.

– Látom rajtuk a fejlődést – hangoztatta az ötszörös bajnok klub vezetőedzője. – Zétény sokszor el van kenődve, ha nem megy valami, én, mi biztatjuk, hogy időre van még szüksége neki is. Az időtávlat az nem egy-két-három hónap, hanem egy-két-három év. Be kell hozni a lemaradásokat, ugyanis ilyen munkát, ilyen jellegű képzést, mint amilyen itt van, még egyikük sem végzett. Bele kell rázódni az új dolgokba, örülök annak, hogy a cserék között van 3-4 olyan ember, velük együtt, akik bevethetőek.

Az öt új röpis mellett azért ad egyfajta alapot az a csapatnak, hogy kilenc „régi ember” is rendelkezésre áll.

– Tény, hogy az az erősségek egyike, ha egy csapat nem bomlik meg, hogy a játékosok szinte a szemüket becsukva ismerik a másikat, annak mozgását – jelentette ki Toronyai Miklós. – Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy a játékosok ne unják meg egymást, ennek kezelése, ellensúlyozása edzői feladat. Itt ugye szó nincs arról, hogy „vadidegen” röplabdázók érkeztek volna, a sümegi srácokat kivéve, akik jól érzik magukat nálunk, elfogadták őket a többiek.

Hat légióssal

A bajnoki erőviszonyokról, továbbá a csütörtök esti nyitótalálkozóról ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Toronyai Miklós.

– Az információk és az alapján, amit a felkészülés során láttam, kijelenthető, hogy a nyolcból hat együttes bármikor, bárhol megverheti a másikat – nyilatkozta Toronyai Miklós. – A Debrecennek és a Dunaújvárosnak nincsenek külföldijei, utóbbi helyen ráadásul nagyon megfiatalodott a társaság. Jó bajnokság lesz, ahol nagyon kaparni kell majd azért mindenkinek, így nekünk is, hogy elérje az alapszakasz végén az első helyet, amely majd a továbbiakban pályaelőnyt jelentene. Az, hogy a négyben legyünk, alapelvárás, remélem, a befektetett munka ki fog jönni, és át tudjuk ültetni azt a teljesítményt, amit a nyári-őszi tornákon mutattunk. Hadd szóljak a nemzetközi kupáról is: nagyon fontos, hogy sikerrel vegyük az első akadályt, de igazából az az elképzelés, terv, hogy két kört tudjunk menni. Az idényt tehát ma Kaposvárott kezdjük, a hazai csapatok közül egyedül velük nem játszottunk a felkészülés során. Vagyis a szokott formában nem tudtuk feltérképezni őket, de anyagaink természetesen vannak róluk. Náluk is voltak mozgolódások a keretben, mentek is, érkeztek is, összesen hat légióssal dolgoznak – három centerrel, egy átlóval, egy szélső ütővel és egy feladóval –, edzőjük, Ruben Wolochin igyekszik őket úgy forgatni, hogy a lehető legtöbb jöjjön ki a pályán. Kemény csatára számítunk, és bízunk a sikeres rajtban.

(A borítóképen: A Vegyész RC Kazincbarcika idei csapata)


A VRCK kerete

Mezszám Név Született Poszt

  • 1 Dudás Tamás 1987. 12. 19. liberó
  • 2 Budai Balázs 1998. 03. 19. liberó
  • 3 Juhász Péter 1988. 06. 29. center
  • 5 Rodrigo Moraes (BRA) 1986. 07. 23. center
  • 6 Carlos Páez (VEN/HUN) 1991. 11. 09. feladó
  • 8 Miklósi-Sikes Zétény 2003. 01. 27. szélső ütő
  • 9 Csizmadia Tamás 2000. 04. 29. feladó
  • 10 Blázsovics Péter 1995. 06. 08. szélső ütő
  • 11 Péter Benedek 2002. 09. 13. szélső ütő
  • 12 Szabó Dávid 1990. 01. 13. átló
  • 13 Bibók Balázs 1999. 03. 06. center
  • 14 Péter Márton 1999. 01. 15. center
  • 17 Árva Milán 1994. 12. 06. szélső ütő
  • 18 Lukasz Ciupa (POL) 1990. 02. 23. szélső ütő
  • Vezetőedző: Toronyai Miklós

    Másodedző: Batári Csaba

    Maradtak: Páez Carlos, Csizmadia Tamás, Dudás Tamás, Budai Balázs, Juhász Péter, Péter Márton, Bibók Balázs, Árva Milán, Lukasz Ciupa.

    Újak: Szabó Dávid (tavaly sérülése miatt másodedző volt), Rodrigo Moraes (brazil, VK Mirad Presov, szlovák), Blázsovics Péter (Amstetten, osztrák), Péter Benedek (Sümeg), Miklósi-Sikes Zétény (Sümeg).

    Távoztak: Ivan Mihalj (horvát, A.O.P. Kifissias, görög), Guilherme Ferreira da Silva (görög–brazil, Athlos Orestiadas, görög), Simkó Dániel (MEAFC-Miskolc).

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!