Európai Diáksport Napja

2021.09.14. 21:00

Minél több intézményben rendezzenek diáksportnapot

A Magyar Diáksport Szövetség a hosszú járványidőszak után mozgásra szólítja fel az iskolákat az Európai Diáksport Napján, szeptember 24-én.

Idén az esemény fő célja az, hogy az élménysport programokkal a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás, és ennek érdekében kreatív mozgásterek kialakítására ösztönözze az intézményeket. A résztvevő iskolák közel húszmillió forint értékben jutnak díjakhoz, többek között ötmillió forintos sport-, vagy fitneszparkot is nyerhetnek.

Ismét nagyszabású élménysport programlehetőséget ajánl a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az általános és középiskoláknak az új tanév kezdetén, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. A szeptember 24-én megrendezésre kerülő Európai Diáksport Napján az MDSZ ezúttal is arra ösztönzi az iskolákat, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt lehetőséget, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a Magyar Diáksport Napja – mint témanap – keretében szervezzék meg. Az MDSZ bízik abban, hogy idén nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, hiszen az esemény idei fókusztémája kifejezetten a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet. Az MDSZ célja, hogy rámutasson: a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt először gondolnánk. Ennek érdekében a Szövetség egy széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jógyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni.

– Tavaly a pandémia ellenére 38 országban 2 millió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és itthon is csúcsot döntöttünk 1353 résztvevő iskolával – mondta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, majd hozzátette: – Bízunk benne, hogy idén még több iskola fogja megrendezni a sportnapot, és ezzel itthon is sok százezer diák élheti át ismét a közös testmozgás egyedülálló élményét!” A toborzó kampányban a jövő héttől az idei olimpia hősei is részt vesznek: a pedagógusokhoz Szilágyi Áron, Siklósi Gergely és Lőrincz Tamás szólnak motiváló videóüzenetükben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon résztvevő iskolákat és pedagógusokat 2021-ben is kiemelt díjazás várja. Fődíj: 5 millió forint értékű kültéri sport-, vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, amelyek 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót.

Kiemelt díj: 2,5 millió forint értékű kültéri sport-, vagy fitneszpark, amely azon iskolák között kerül kisorsolásra, amelyek 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik.

További kiemelt díj: 2,5 millió forint értékű kültéri sport-, vagy fitneszpark, amely az Európai Diáksport Napjához 2021-ben újonnan csatlakozó és beszámolót feltöltő iskolák között kerül kisorsolásra.

A fentieken túl az idei témanap kapcsán az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 ezer forint értékű sportszercsomagot is biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól a négy olimpikon exkluzív ajándéka: megyénként 1, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, 1-1 Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában