kajak-kenu

2021.09.14. 12:00

Három arany után a felnőttön

Az ötszáz párosban hozott idővel az olimpián is kedvező pozícióban zártak volna Bragatóék.

Molnár István

Szeged 20210821 Kajak Kenu OB Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Nagy Bianka Bragato Giada

Forrás: MW

Három aranyérmet szerzett a nemrégiben Montemor-o-Velhóban (Portugália) megrendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon Bragato Giada. A Tiszaújvárosi KKSE kenusa az idősebb korosztályban, C-2 200 méteren és C-2 500 méteren Nagy Biankával (MVM Szegedi VSE) nyert, és ugyancsak győzött C-4 500 méteren, egy hajóban ülve Nagy Biankával (MVM Szegedi VSE), Horányi Dórával (UTE) és Molnár Csengével (MVM Szegedi VSE).

A legkevesebb energia

– Az ötszáz párosban reménykedtem, hogy meglehet, ugyanis az edzéseken nagyon jó időket mentünk – kezdte az Északnak adott nyilatkozatát a Tisza-parti versenyző. – Olyan jókat, hogy az olimpiai döntőben is helyezettek lettünk volna... De persze különböző eseményeket, helyszíneket a helyi időjárási sajátosságok miatt nem lehet összehasonlítani, azonban 1:55 perchez közeli időt már többször is hoztunk, tehát nem lehet azt mondani rá, hogy csak szerencsénk volt. Az ötszázat követően a kétszázhoz már magabiztosabban álltam oda, szintén bíztam a dobogóban, s nyilván megfordult a fejemben az aranyérem megszerzésének lehetősége is. A startnál egy picit bennragadtunk, de sikerült hamar feljönni és győzni. A négyesre jutott a legkevesebb energia és idő itthon, ezért nagyon meglepett minket az, hogy nyertünk. Ebben a számban is bizakodtunk abban, hogy a legjobbak között lehetünk, és tudtuk, jó pálya esetén lehet bármi, akár első hely is. Egyébként egyikünknek sem ez volt az úgymond fő száma, nekem például a korábban említettek. Egy kicsikét még most is hihetetlen és szokatlan érzés, hogy háromszoros világbajnok vagyok, de próbálom feldolgozni. Tavaly a pandémia miatt nem volt vébé, előtte, 2019-ben Romániában, ötszáz egyesben voltam második, párosban, Kisbán Zsófival pedig harmadik. Síkvízen most nyertem először vb-aranyat, -aranyakat, eddig csak maratonon volt ilyen medálom, 2016-ban, még az ifjúsági lányok között. Köszönöm edzőmnek, Krucsay Józsefnek a közös munkát, nélküle biztosan nem születtek volna meg ezek az eredmények, de köszönet a lányoknak, az ő edzőiknek, a klubnak és mindenkinek, aki szurkolt nekem.

Sok minden történhet

Klubja, a TKKSE köszöntötte a hazaérkezés után Bragato Giadát, az elnök, Béke László a virágcsokor mellett egy mini Eiffel-tornyot is ajándékba adott, célozva ezzel arra, hogy a következő állomás a 2024-es párizsi olimpia lehet.

– Nyilván minden sportolónak ez a legfőbb álma és vágya, hogy oda elérjen, de jelenleg még nagyon fura erről beszélni – vallotta be Bragato Giada. – Ez nem úgy működik, hogy szeretnék menni, úgy kell állniuk a csillagoknak... Magyarország szinte mindig teljes kajakos-kenus csapattal megy az olimpiára, és nem elég csak jónak lenni, mert előtte válogatókat kell nyerni, kvótát kell szerezni. Szerencsére női kenuban is jók vagyunk, rengeteg a kiváló versenyző, akik három év múlva csak még jobbak lesznek. Sok minden történhet még addig, de természetesen bízom abban, hogy lehetek akár én is, aki egyszer részt vesz olimpián.

Legalább egy hónap

Aki azt gondolta, hogy a három vb-cím után a TKKSE sportolója pihen, az téved...

– Kedden utazom Koppenhágába, a felnőtt-világbajnokságra, ahol majd C-2 200 méteren fogok starthoz állni Nagy Biankával – közölte Bragato Giada. – Kicsit hosszúra nyúlt a szezon, a nemzetközi szövetség a végére tette a vb-t, és bár nem lennék mérges, ha már pihenhetnék, de nem bánom, hogy még versenyezni kell. Igazából ezzel a versennyel zárul majd számomra a szezon, szeretnénk még ezt is jól megcsinálni Biankával. Ez lesz a második felnőtt-vb-részvételem, két évvel ezelőtt, 2019-ben Szegeden az 5. helyen zártam C-1 500 méteren. Hogy most mi jöhet össze Dániában, nem tudom, egy szabadtéri sportágat sok minden befolyásolhat. Természetesen a döntőbe való bejutás, egy jó pálya, és ha ez éremmel társulna, biztos nem panaszkodnánk.

A tiszaújvárosi kenus hozzáfűzte még: Koppenhága után legalább egy hónap szünetet tart, a következő szezonra való felkészülést október végén, november elején kezdi majd el.


A magyar női kenuscsapat a koppenhágai világbajnokságon:

C-1 200 m: Balla Virág

C-1 500 m: Kis Ágnes Anna

C-1 5000 m: Kisbán Zsófia

C-2 200 m: Bragato Giada, Nagy Bianka

C-2 500 m: Balla Virág, Takács Kincső

C-4 500 m: Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura, Opavszky Réka

(A borítóképen: A Nagy Bianka, Bragato Giada egység)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!