Úszás

2021.08.02. 13:00

A napokban kiderülhet, hogy Sztankovics Anna marad-e a Miskolci Sportiskola úszója

Június 21-én hirdette ki Sós Csaba szövetségi kapitány a tokiói olimpián induló harminchat úszót és két nyílt vízi úszót számláló ötkarikás keretet, azzal a kiegészítéssel, hogy több olyan sportolót is neveztek, akiknek megvan a B szintje, ezért ha csak a váltóban is, de rajthoz állhatnak majd Tokióban.

Molnár István

Budapest 20210522 Úszás 2021 Vizes EB Európa bajnokság Fotó Derencsényi István MÚSZ Sztankovics Anna a a nõi 50 méteres mellúszás elõdöntõjében

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Derencsényi István

A szakember azonban nem mondta biztosra, hogy mindenki el is utazik Japánba, ugyanis kellett a B szintesek jóváhagyásához a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség hozzájárulása is. A szabályok értelmében ugyanis az ötkarikás játékokon egy országból legfeljebb két versenyző indulhat egy-egy számban, ha nincs ilyen úszója a nemzetnek, akkor egy B szintes sportolót nevezhet az adott távon. A szervezet döntése július 6-án született meg, ami azt hozta, hogy négyen, Horváth Dávid (Kőbánya SC), Fábián Fanni (Szegedi Úszó Egylet), Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) és Sztankovics Anna (Miskolci Sportiskola) kimaradtak a Japánba utazó válogatottból.

Nehéz volt újrakezdeni

– Annyira azért nem ért mindez váratlanul, volt egy ilyen megérzésem, hogy lehet még buktató – mondta az Északnak Sztankovics Anna, aki még nem miskolci úszóként korábban ott volt a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián. – Valahogy mostanában nem úgy jöttek össze a dolgok körülöttem, ahogyan szerettem volna... Nem feltétlen jó érzés lemaradni egy olimpiáról az utolsó pillanatban... Amikor 2020 márciusában a Covid miatt lefújták ob-t és az Eb-t, illetve az olimpiát, nem éreztem akkora csapásnak, úgy álltam hozzá, nem baj, van plusz egy évem felkészülni. Aztán hat hét szünet után elkezdtünk visszajönni, dolgozni, de azt éreztem, hogy nehéz újrakezdeni az egészet, hogy én ezt már egyszer végigcsináltam. Persze nemcsak nekem volt nehéz, hanem mindenkinek, hiszen soha nem voltak ilyen körülmények a sportvilágban sem. Ez olyan volt, mint az újramelegített pite esete, amely akkor már nem az igazi. Biztos vagyok benne, hogy ha 2020 rendesen végig megy, sokkal jobban sikerül, és most nem itthon ülnék...

Először Universiadén

Arra a felvetésre, hogy igazából nincs sok idő a búslakodásra, hiszen 3 év múlva jön a következő olimpia Párizsban, a Miskolci Sportiskola versenyzője az alábbiakat mondta:

– Lehet, hogy most éppen erre van, volt szükségem, amik történtek – jegyezte meg Sztankovics Anna. – Valóban nincs messze 2024, másfél év múlva kezdődik a kvalifikáció, az biztos, hogy úszni még biztosan szeretnék akkor. Egyelőre 2022-t látom magam előtt, általában nekem a páros évek jól, jobban sikerültek, sikerülnek... Idén rendezték volna meg az Universiadét Kínában, amelyen részt vehettem volna, hiszen van megfelelő rajtidőm, aztán egyetemi hallgató is vagyok éppen itt Miskolcon, de a járvány miatt eltolták 2022-re. Az is jó hír számomra így, hogy 1996-ban születtem, hogy akik a korhatár, a 25 év miatt kicsúsztak voltak az indulásból, azok is startolhatnak, hiába lesznek akkor már 26 esztendősek. Még sosem voltam Universiadén, érdekes, hogy 2019-ben, mikor az előzőt rendezték, éppen Kvangdzsuban voltam a felnőtt-világbajnokságon, ahol 50 méter mellen elődöntőztem, mix váltóban pedig megszereztük az olimpiai kvótát az országnak.

Jobb időt úsztak

Ezen a ponton a beszélgetést a tokiói játékokkal folytattuk, ahol a magyar 4x100 méteres mix váltó a 15. helyet szerezte meg.

– Nemcsak én nem voltam benne ebben a négyesben, hanem a másik három úszó sem, aki megszerezte a kvótát Kvangdzsuban – emlékeztetett Sztankovics Anna. – Ugyanis hiányzott még az első úszó, Bohus Richárd, aztán Szabó Szebasztián és Hosszú Katinka is ebből a csapatból. Most Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd és Gyurinovics Fanni alkotta a négyest. Jobb időt úsztak, mint mi a vébén, főleg Fanni teljesített nagyot a végén. Régen volt, hogy tévéből néztem egy komoly világversenyt... Úgy gondolom, ami történt, az nem vitt a padlóra, azt érzem, hogy erősen tudok majd belőle kijönni. Azért a tény az, hogy benne voltam a kvalifikációban, és nem az történt, hogy közöm nem volt az egészhez. Nem kesergek, arra használok fel mindent, hogy meglegyen a motivációm a továbbiakra.

A válogatott úszóval arról is szót váltottunk, hogy rövidesen lejár a Miskolci Sportiskolával kötött szerződése, és hogy a párja, egyben edzője Nyíregyházán kapott munkát.

– A napokban fogunk éppen erről beszélgetni a sportiskola vezetésével – közölte Sztankovics Anna. – Meglátjuk, mi lesz, az biztos, hogy amióta idejöttünk Miskolcra, 2017-ben, nagyon megszerettük a várost, s mint már mondtam, itt járok egyetemre, s ezen nem is szeretnék változtatni. Pillanatnyilag az biztos, hogy a 2022-es Universiadén a Miskolci Egyetem hallgatójaként leszek jelen.


Kiesett a ritmusból

Nem mulasztottuk el azt sem megkérdezni Sztankovics Annától, hogy miként látja Hosszú Katinka tokiói szereplését.

– Katka az a versenyző, aki mindent pontosan megtervez, nem véletlenül nyert számtalan Eb- és vb-aranyat, valamint három olimpiai bajnokságot. Emiatt érzékenyen érintette, hogy egy éve a pandémia miatt gyakorlatilag kihúzták a talajt a lába alól, kiesett a ritmusból, felkészülési módszert kellett váltania, mert nem tudott annyit versenyezni. Szerintem így is nagy dolog, hogy összeszorította a fogát, s próbált mindent kihozni az adott helyzetben. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a sportoló is ember, nem úgy megy, hogy bekapcsoljuk a gombot és mindig ugyanarra képes valaki. Ez így sikerült, de nem szabad és nem is kell megkövezni, inkább szurkoljunk neki.

(A borítóképen: Sztankovics Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!