Úszó EB

2021.05.22. 09:15

Szabó aranyos, a 4x200 női gyorsváltóezüstös

Több magyar is érdekelt volt a tegnap esti döntőkben a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

Budapest, 2021. május 21. A gyõztes Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás döntõjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

A Budapesten zajló vizes Európa-bajnokságon, a tegnapi úszó döntőkben elsőként a női 1500 méteres számot rendezték meg, amelyben két magyar is rajtkőre állt. Közülük Mihályvári-Farkas Viktória bár sokáig a dobogóért is csatában volt, végül csak a hatodik helyet érte el, és a futam nagy részében a középmezőnyben úszó Késely Ajna is megelőzte. Utóbbi 16:10.50 perces ideje a 4. helyre volt jó, előbbi 16:17.27-tel csapott célba.

Aztán jött Szabó Szebasztián, aki aranyérmet nyert pénteken 50 méter pillangón a kontinensbajnokságon. A győriek 25 éves versenyzője 23.00 másodperces idővel diadalmaskodott Budapesten, a Duna Arénában, egyetlen századdal megelőzve a világcsúcstartó ukrán Andrij Govorovot. A 2019-ben honosított, szerb származású Szabó – aki első nagymedencés érmét szerezte magyar színekben – tökéletesen kapta el a rajtot, és jobb benyúlásának köszönhetően lett a kontinens legjobbja. Szabó a futamot követően úgy nyilatkozott, hogy ugyan ez egy ,,nagyon rossz idő”, de mégiscsak Európa-bajnoki címet nyert, ami miatt nagyon boldog, hiszen az elmúlt években többször is századok választották csak el a dobogós helyezésektől a világversenyeken.

A lányok

Férfi 200 méteren Milák Kristóf egyéni csúcsot úszva 5. lett, egy ideig úgy tűnt, hogy a dobogóra is lehet esélye, de ez nem jött össze az 1:45:74 perces idővel. A számot az orosz Martin Maljutin nyerte meg 1:44.79-cel.

A nap zárószáma a női 4x200 méter gyorsváltó volt, amelyben Magyarország Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összetételben versenyzett. Az első váltásnál Jakabos a negyedik helyen indította Fábiánt, utóbbi a harmadikra hozta fel a csapatot. A 15 éves Veres is javított egy helyet, Kapásnak a briteket beérni nem volt esélye, az ezüstöt kellett védenie az olaszokkal szemben, és ezt sikerrel tette, 7:56.26 perccel szerezték meg a 2. helyet.

(A borítóképen: Szabó Szebasztián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!