kajak-kenu

2021.05.20. 09:15

Bodonyi András most Szibériában versenyez az olimpiáért

A kenus Bodonyi András utolsó olimpiai kvótaszerzési lehetősége Szibériában van.

Berecz Csaba

Szeged 20210505 Kajak kenu 2021 Pótkvalifikációs válogatóverseny Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Bodonyi András

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Kajak-kenuban Magyarországot jelen állás szerint 9 női és 8 férfi sportoló képviseli az idei, tokiói olimpián, akik közül hat-hat versenyző kajakban szállhat vízre, a többiek pedig kenuban, 3-2-es arányban, a hölgyek javára. Ahhoz, hogy ebben a sportágban a maximumot, az egy nemzet számára engedélyezett 18 sportolót versenyeztethesse hazánk Japánban, még egy kvóta hiányzik, amelyet C-1 1000 méteren szerezhet meg Bodonyi András.

Mégpedig az oroszországi Barnaul városában, ahol a világkupaverseny előtt, annak keretében az utolsó olimpiai válogatót is megrendezik, és ahol egyedül a DVTK kenusa képviseli Magyarországot. Az ötkarikás kvalifikáció előfutamait csütörtökön rendezik meg, innen lehet eljutni a pénteki döntőbe, amelynek csupán az első helye ér tokiói repülőjegyet.

Nehezebb

Ezen a versenyen elvileg nehezebb lesz kvótát szerezni, mint a múlt héten Szegeden megrendezett európai olimpiai kvalifikációs viadalon volt, ugyanis Oroszországban a világ minden tájáról érkezett sportolók küzdhetnek a győzelemért.

A Diósgyőri VTK sportolója, annak ellenére, hogy a múlt héten csütörtökön nem jutott olimpiai kvótához, nem volt elkeseredve, és a formáját felfelé ívelőnek nevezte. Bodonyi András túl sok pihenőt nem tudott beiktatni a két verseny között, de nemcsak ő nem, hanem a vetélytársai sem, hiszen már vasárnap útra kellett kelni. És, hogy miként sikerült leküzdenie a Barnaul és Magyarország közötti, több mint 5000 kilométeres távot a diósgyőri sportolónak?

– Saját erőből megszervezve, lehet, hogy napokig tartott volna ideérni, de szerencsére Budapestről indult egy közvetlen charterjárat Barnaulba, azoknak a sportolóknak, edzőiknek és kísérőinek, akik a szegedi világkupa után a szibériai városban is rajthoz állnak, így mindössze 6 órát töltöttünk el repüléssel – mondta Bodonyi András, aki arra a kérdésre, hogy felfért-e a gépre a hajója, így felelt: – Csak a lapátomat tudtam magammal hozni a gépen. A hajó utaztatását ilyen távolságban, ilyen rövid idő alatt nem lehet megoldani. Emiatt a barnauli verseny szervezői teljesen új hajókat kínáltak fel a csapatoknak, a versenyzőknek, bérlésre. De a lényeg, hogy itt vagyok. Van egy kis időeltolódás, amit, ahogy a többieknek, nekem is ki kell iktatnom. A két verseny közötti rövid idő alatt túl sok mindenen nem lehet változtatni, nem csak nekem nem, a vetélytársaknak sem. Apróságok döntenek majd.

A nyolcfősben a nyolcason

Bodonyi András, aki a hazánkban megrendezett európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen, a múlt héten C-1 1000 méteren az 5. lett, a mai napon az első előfutamban indul. A nyolcfős mezőnyben szélső, a 8-as pályára került a DVTK sportolója, aki a szegedi versenyen a 3. helyen célba ért olasz Tacchinivel, valamint mexikói, kolumbiai, kanadai, észt és örmény sportolóval küzd a közvetlenül döntőbe jutást jelentő első helyért. Amennyiben ezt nem sikerül elérnie, akkor mindössze egy versenyzőt kell megelőznie, hogy az ugyancsak ma sorra kerülő elődöntőben folytathassa, ahová az előfutamok 2–7. helyezett sportolói jutnak. Érdekesség, hogy ebben a számban összesen 22 kenus áll rajthoz a három előfutamban, és a győztesek mellett csak az első futam legrosszabbja esik ki, a többiek, összesen 18 sportoló az elődöntőben folytatja (a három győztes pedig finalista lesz), ugyanis a 2. és 3. selejtező körben csak 7-7 fő lapátol (köztük a favoritok, a moldáv Tarnovschi, a fehérorosz Piatrou és az orosz Shtokalov).

Elkelt helyek

Az Adolf Balázs, Fejes Dániel férfi kenupáros bekerült a tokiói olimpiára utazó magyar kajak-kenu válogatottba. Az egység múlt csütörtökön, az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen, Szegeden második helyen végzett, ezzel két férfi kenus kvótát szerzett Magyarországnak. A hét végi világkupán – amelynek ugyancsak a Maty-ér adott otthont – a 8. lett a páros, de Hüttner Csaba szövetségi kapitány a duó sorozatos kiemelkedő teljesítményét is értékelve azt javasolta, hogy ebben a számban zárják le a hazai olimpiai válogatót, a két, 21 éves sportoló legyen tagja a tokiói csapatnak. A szakember indítványát a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai bizottsága egyhangúlag, míg a szervezet elnöksége egy ellenszavazattal elfogadta. Ennek eredményeként Adolf és Fejes készülhet a tokiói olimpiára. A magyar kajak-kenusok közül elsőként az Európa-bajnok és többszörös világbajnoki ezüstérmes győri női kenupáros, Balla Virág és Takács Kincső került a tokiói csapatba, miután vasárnap a világkupán megelőzte hazai riválisát, így lezárult a válogató női C-2 500 méteren. A többi számban két hét múlva, ugyancsak Szegeden rendezik az olimpiai válogatót, egy héttel később pedig Poznanban kerül sor az Eb-re, és az ott elért eredmények alapján alakul majd ki a tokiói magyar csapat további összetétele.

https://boon.hu/sport/helyi-sport/most-nem-sikerult-megcsipnie-bodonyinak-a-kvotat-5447245/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/a-c-1-1000-es-kvotaert-kuzd-bodonyi-andras-5440441/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!