Aluinvent-DVTK

2021.03.31. 08:00

Egy másik dolog, van, ami pedig a harmadik

Szerda este a Sopron vendégeként kezdi a Diósgyőr az elődöntőt a női kosárlabda-bajnokságban.

Berecz Csaba

Budapest 20210228 Kosárlabda 2021 nõk nõi Magyar kupa MK döntõ Aluinvent DVTK Diósgyõr Sopron Basket Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Jelena Brooks

Forrás: Nemzeti Sport

A női kosárlabda NB I. rájátszásában szerdán megkezdődnek a két nyert meccsig tartó elődöntők. Az egyik ágon Uni Győr Mély-Út – AKSC Szekszárd csata zajlik, a másikon a Sopron Basket az Aluinvent-DVTK ellen küzd a döntőbe jutásért. Utóbbi párharc szerdán 18.00-tól Sopronban kezdődik, és csodaszámba menne, ha nem szerezne előnyt a hazai csapat a szombati miskolci, második meccsre.

Reálisan nézve

– Reálisan kell nézni ezt a helyzetet, és aki ismeri a női kosárlabdát, az tudja, hogy a Sopron nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is az egyik legjobb csapata – mondta Földi Attila, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Lehet ellenük jó mérkőzést játszani, mint ahogy ez sikerült is nekünk az alapszakasz utolsó meccsén, illetve lehet ellenük időszakosan partiban lenni, amire tudunk példát hozni a Magyar Kupa-döntőből, amit ellenük vívtunk. De megverni őket, az egy másik dolog, idegenben győzni ellenük, az pedig egy harmadik... Az erőviszonyok ismerete ellenére a meccset, a párharcot nem feladva küzdünk majd, szeretnénk minél jobb mérkőzéseket játszani, lehetőleg egál körülit. Azon leszünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megnehezítsük ellenfelünk dolgát.

A múlt héten

A Diósgyőr a PEAC-Pécs csapatának búcsúztatása után mérkőzhet a Sopron Basket ellen, a piros-fehérek a múlt hét pénteken, Pécsett nyertek úgy, hogy a meccs utolsó két percében Mariana-ároki mélységből jöttek a hullámok fölé.

– Alapjában véve azt kell hogy mondjam, azzal, hogy az első meccs 20–0 lett ide, játék nélkül, mert a Pécs a koronavírusos megbetegedések miatt nem tudott elutazni hozzánk, mi egy picit könnyebb helyzetbe kerültünk, hiszen mindössze egy meccset kellett nyernünk. Ha az egész éves teljesítményünket nézzük, akkor talán nem túlzás azt mondani, hogy megérdemeltük a továbbjutást, és lehet, hogy talán emiatt billent a mi javunkra a végjáték – mondta Földi Attila. – A pécsi meccsen furcsa volt, hogy Dudasova is játszott, hiszen vele ebben a szezonban még nem találkoztunk, emiatt testközelből nem ismertük, és három légióssal felálló Péccsel sem játszottunk még ebben az évadban. A mérkőzés során kiderült: a kevesebb, néha több, mert hiába voltak hiányzói a Pécsnek, nagyon jól ment nekik a játék, Wentzel kiesését nem érezték meg, ugyanis Dudasova átvette és jól is játszotta az egyik főszerepet. A meccs előtt azt lehetett gondolni, hogy a PEAC-nak a betegségek miatt nem volt ideje ránk hangolódni, de a bajnoki közben én azt láttam, hogy rendkívül jól felkészültek belőlünk, sok nyitott dobóhelyzetet teremtettek, és ezeket nagyon jó százalékban ki is használták. Mi nem váltottunk taktikát, azzal mentünk Pécsre, amit az első meccsen szerettünk volna előadni, de a hajrában változtatásra kényszerültünk. A rizikósabb védekezést 10 pontos hátrányban indítottuk el, és amikor ezen különbség lement mínusz 5-re, akkor azt éreztem, hogy a pécsi játékosoknak mintha megremegne a kezük. A mi játékosaink megérezték a vérszagot, és mivel ellenfelünk összezavarodott, a vesztes állás ellenére úgy éreztem, hogy ez a meccs a miénk lesz. Jól sült el a változtatás a végén, a játékosok is maximumot hoztak, ez a nagy hátrány ledolgozásának rövid története. És nem utolsósorban ez volt a negyedik meccsünk a pécsiek ellen ebben az évadban, és egyben a negyedik győzelmünk, úgyhogy ez alapján azt gondolom, hogy megérdemelten vagyunk a négy között.

A terhekről

És most, hogy az alapszakaszbeli negyedik helyénél rosszabb már nem lehet a Diósgyőr, teher nélkül játszhatnak a folytatásban. A kérdés az: ugyanez elmondható-e a Sopronról is?

– Biztosan úgy tekintenek soproni részről erre a párharcra, hogy számukra kötelező a továbbjutás, de mivel olyan szintű játékosaik vannak, akik hozzá vannak szokva a magas elvárásokhoz, és tartósan magas szintű teljesítményre képesek csapatszinten, nem hiszem, hogy teher nyomná őket, és ettől görcsösek lennének – mondta Földi Attila. – A Sopron két és fél hét múlva Euroliga Final Fourt játszik, és a mi csapatunk elleni meccseket követően tétmérkőzésük már nem lesz, úgyhogy emiatt erős ellenfélre számítunk. Az elődöntőben számunkra az a fontos, hogy fejlődjünk a meccseken, arra kell felhasználnunk minden percet, hogy csapatként jobban álljunk, amikor véget ér a párharc, hogy ezt a többletet a rájátszás utolsó körében kamatoztathassuk.


Egymás ellen az évadban

A mostani évadban három tétmérkőzést játszott egymás ellen a Sopron és a Diósgyőr, és az alapszakasz két meccsén, a hűség városában és Miskolcon is a későbbi alapszakaszgyőztes nyert, valamint egy semleges helyszínen, Budapesten, a Magyar Kupa döntőjében szintén a Sopron Basket bizonyult a jobbnak.

NB I., 10. forduló, 2020. november 21.: Sopron Basket – Aluinvent-DVTK 82–62 (25–13, 24–16, 14–20, 19–13)

Magyar Kupa-döntő, 2021. február 28.: Aluinvent-DVTK – Sopron Basket 56–79 (14–21, 7–25, 20–18, 15–15)

NB I., 21. forduló, március 6.: Aluinvent-DVTK – Sopron Basket 66–73 (19–20, 13–18, 17–16, 17–19)

(A borítóképen: Nagyon nagy bravúr lenne a diósgyőri siker Sopronban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!