Elismerés

2020.12.22. 19:30

Két tiszaújvárosi díjazott

Lehmann Bence és Bóna Kinga kapta az idei Ifj. Márkus Gábor-alapítvány pénzbeli juttatását.

Szűcs István

Fotó: Kelemen Tamás

Az 1999-ben létrehozott Ifj. Márkus Gábor a Magyar Triatlonsportért Alapítvány idei díjátadó ünnepségét december 19-én, szombaton tartották meg a Tiszaújvárosi Triatlon Klubban. 2020-ban az országos díjat és a vele járó nettó 500 ezer forintot a házigazda egyesületet képviselő Lehmann Bence vehette át, míg a helyi sportolók kategóriájában Bóna Kinga érdemelte ki a plakettet és hozzá a nettó 200 ezer forintot.

Online térben

A koronavírus-járvány miatti egészségügyi előírásokat betartva, Péter Attila kuratóriumi tag, egyben az esemény levezetője ezúttal – rendhagyó módon – lakhelyéről, Kaposvárról, a világhálón keresztül, online formában köszöntötte az alapítókat, a korábbi díjazottakat és vendégeket, akik otthonaikban csatlakoztak be az eseményre. Kivételt jelentett Márkus Gergely, a kuratórium elnöke, a két díjazott, valamint Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője és Márkus Balázs, a klub elnökségi tagja, akik a helyszínen felügyelték a technikai hátteret.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is levetítették a névadó egykori kiváló triatlonosnak, nagyszerű sport­embernek, az 1998-ban, vétlen autóbalesetben elhunyt Ifj. Márkus Gábornak emléket állító kisfilmet.

Megújulás előtt az alapítvány

Ezt követőn a Németországban dolgozó, a novembertől World Triathlon néven jegyzett nemzetközi szövetség Technikai Bizottságába nemrégiben újraválasztott dr. Varga Béla, a kuratórium tagja a szervezet munkájáról, a jövőre vonatkozó tervekről mondta el gondolatait:

– Az Alapítvány működésének beindítása óta eltelt több mint 20 év. Erre az időszakra visszatekintve a kuratórium tagjai úgy látják, hogy elérkezett az idő az alapítvány megjelenésének, arculatának a megújítására. Ez a megújítás nemcsak a formai elemeket és a megjelenési csatornákat érinti, hanem új tartalmakat is fog hozni, amellyel kapcsolatban meg fogjuk keresni a korábbi díjazottakat. Célunk az alapítvány ismertségének növelése és a működéséhez, a sportolói támogatásokhoz szükséges pénzügyi alapok erősítése. Kérem a díjazottakat, hogy ebben a munkában segítsenek minket, és a közösségi médiában kövessék, kísérjék figyelemmel az alapítvánnyal kapcsolatos újdonságokat. Személyes megjegyzésként annyit tennék hozzá: nagy öröm számomra, hogy ilyen célért, ilyen csapatban dolgozhatom. Köszönöm a lehetőséget, köszönöm, hogy hosszú idő után én is itt lehetek

Kilenc pályázó

Márkus Gergely kuratóriumi elnök, egyben a World Triathlon sportigazgatója elmondta, hogy dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere – az eddigiekhez hasonlóan – továbbra is anyagi támogatásáról biztosította az alapítványt, ami megnyugvást jelent. Ez és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub támogatása is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy idén is ki tudták írni a pályázatot.

– Az idei szezon mindenkinek, különösen a komoly segítséget igénylő élversenyzőknek nehéz volt – mondta Márkus Gergely. – Jó látni, hogy a soha nem tapasztalt nehézségek ellenére sokan nem adják fel, folytatják a kemény munkát céljaik elérése érdekében. Ebben az évben kilenc, a kiírásnak megfelelően 23 éves, vagy annál fiatalabb sportoló pályázata érkezett be hozzánk. A kuratórium tagjaival alaposan átbeszéltük a részleteket, majd úgy döntöttünk, hogy az országos díjat a barcelonai triatlon Európa-kupa 19. helyén zárt, középtávú triatlon országos bajnoki ezüstérmes Lehmann Bencének, a klubos díjat pedig a junior triatlon ob-ezüstérmes Bóna Kingának ítéljük oda. Bence már pólyásként ott volt szüleivel az első tiszaújvárosi világkupán, most pedig ,,utolsó évesként”, 23 évesen utoljára kaphatta meg a díjat. A dinamikusan fejlődő Kinga pályafutásának minden bizonnyal újabb lökést adhat ez az elismerés. Bízom benne, hogy az alapítvány is hozzájárul a két kiváló sportoló további sikereihez.


Díjazott gondolatok

A két díjazott Márkus Gergelytől vehette át a plaketteket és a nettó 500, illetve nettó 200 ezer forintos pénzjutalmat.

Lehmann Bence: ,,Bizony nem ez volt a legeredményesebb évem, így nem is gondoltam arra, hogy én lehetek a díjazott. Nagy meglepetés és megtiszteltetés ez számomra. Köszönöm a kuratórium bizalmát és az anyagi támogatást, ami igazán jól jön. Jövőre már a felnőttek között igyekszem mind jobb eredményeket elérni.”

Bóna Kinga: ,,Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy megkaphattam ezt a díjat. Külön köszönettel tartozom edzőimnek, a családomnak, hogy az elmúlt hónapokban segítettek leküzdeni az eddig még soha nem tapasztalt akadályokat.”

(A borítóképen: Bóna Kinga és Lehmann Bence)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!