DVTK Jegesmedvék

2020.12.11. 09:30

A szerencsétől a hokilutriig

A Macik az eddigi hat hosszabbításos meccsük közül ötöt elveszítettek.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Gödörben van a DVTK Jegesmedvék szlovákiai alapú Tipos Extraligában szereplő hokicsapata. A piros-fehéreknek nem megy a játék: eddigi tizenhét meccsükből csak négyet nyertek meg, a ráadásban pedig hatból ötször buktak.

Kilencen, tízen

Bíró Ignác szakmai igazgató – aki a miskolciak egyik legrégebbi „motorosa”, hiszen játékosként, edzőként, majd vezetőként egyaránt évtizedek óta szolgálja a klubot – elöljáróban kijelentette:

– Az edzéseken mindent lehet gyakorolni, és a fiúk természetesen felkészülnek az ötperces ráadásokra is. Ez a szakasz, mint ismeretes, a kapusok mellett csökkentett létszámmal zajlik, az öt helyett csupán három-három mezőnyjátékos kerül a jégre. Az magától értetődő, hogy ilyenkor már nem megy a küzdőtérre valamennyi sportoló, csupán kilencen vagy tízen teljesítenek „szolgálatot” a plusz során. Az úgynevezett szituációs játékban sem kap lehetőséget a keret összes tagja. A kiállítások után fellépő helyzetekre, az ember­előnyös, továbbá -hátrányos pozíciókra, meg a kettős fó­rokra vagy mínuszokra gondolok, de visszatérek a szimpla három a három elleni hokira. Ebben a higanymozgású, korongbiztos, gyors, ügyes, azaz technikás sportolók kapnak bizonyítási lehetőséget. Az is lényeges, hogy a beküldöttek képesek legyenek a megállás nélküli korcsolyázásra és a passzolás minőségében is járjanak az élen. Ebben a bizonyos öt, esetleg kevesebb percben a fizikai erő különösebben nem dominál már csak azért sem, mert lényegesen nagyobb a terület és személyi kontaktus, azaz ütközés nagyon ritkán alakul ki.

Elméletben mindenkinek van párja, ezt hívjuk mini egy-egynek, amikor az a cél, hogy a felkorcsolyázókkal szemben állók szűkítsék a területet.

Lélektani tényezők

Joggal vetődhet fel az a kérdés, hogy a szereplők lelkileg miként tudják elviselni a rájuk nehezedő nyomást, továbbá a jégen lévők hibázhatnak-e. Ezekről így vélekedett a szakmai igazgató:

– Ez attól függ, hogy a felek milyen előzményt hagytak maguk mögött. A győztes meccsből, mondjuk az 5–3-as vezetésből kialakult 5–5 előnyösebben érinti a felzárkózót, mint a kétgólos vezetését „eladó” felet. Hiszen ha egy alakulat úgy érzi, hogy már a zsebében van a három pont, amikor megszólal a duda, bizony el kell könyvelnie, hogy a siker esetén is csak két egységgel, vereségnél pedig mindössze egy ponttal gazdagodik, ezek a töprengések pedig demoralizálhatnak. Ez

a kalkuláció a vesztes oldaláról úgy néz ki, hogy – az említett 5–3-at, majd az 5–5-öt alapul véve – a nulláról indulva egy pontot már mindenképpen megmentenek, sőt ezt megfejelhetik, ugyanis összekaparhatnak kettőt is. Az alulról felkapaszkodó oldalán ennek következtében lélektani plusz keletkezik, ez viszont serkentőleg hat. A hibázás a sport velejárója, ha senki nem „vétkezne”, akkor gólt sem látnák soha, de tökéletes alkotás a jégkorongban sem képzelhető el. Általában az történik, hogy ha az egyik oldalon kimarad egy ziccer, abból az ellenfél letámad és rögtön el is dönti a csata sorsát. A hosszabbításban „szerephez” jut a szerencse is: ez a faktor ilyenkor hatvan-hetven százalékban járul hozzá

a végeredményhez. A maradék a kapusoké, akik bravúrokat mutathatnak be, és a mezőnyjátékosoké: utóbbiak akár egyetlen eredeti megoldással vagy jól eltalált lövéssel is pontot tehetnek a játék végére.

Elviselik a feszültséget

Amennyiben a 65. perc letelte után is marad az iksz, jönnek a büntetők, vagy a sportági zsargonnal élve, következik

a szétlövés.

– A büntetőkre is vannak alkalmas emberek, akik általában jobban, könnyebben viselik el a rájuk háruló feszültséget, sőt felelősséget, így többnyire csak ők futnak neki a középvonal közepére letett korongnak. Viszont – futballnyelven szólva – a 11-eseket a jégkorongban sokkal nehezebb értékesíteni, mint a fociban. Ezért a ráadás ráadását már hokilutrinak hívjuk.


A Tipos Extraliga állása

1. HK Poprad 18 12 2 2 2 75–43 42

2. HK Nitra 18 11 – 3 4 67–59 36

3. HC Kosice 19 8 3 2 6 66–48 32

4. HC Slovan Bratislava 16 9 2 – 5 59–42 31

5. HKM Zvolen 15 8 2 2 3 56–40 30

6. HC Mikron Nové Zámky 20 7 3 3 7 63–55 30

7. HC 07 Detva 18 8 2 1 7 59–52 29

8. HK Dukla Ingema Michalovce 19 6 3 2 8 60–59 26

9. HK Dukla Trencin 17 7 2 – 8 56–51 25

10. DVTK Jegesmedvék 17 4 1 5 7 39–59 19

11. HC ‚05 Banská Bystrica 17 3 3 1 10 45–70 16

12. MHk 32 Liptovsky Mikulás 18 – – 2 16 35–102 -1


Pénteken Zólyomban játszanak

Tipos Extraliga, 21. forduló

HKM Zvolen – DVTK Jegesmedvék (Zólyom, péntek 18.00)

Dave Allison, a diósgyőriek vezetőedzője: – Az elmúlt fordulók csalódást keltő eredményei után a napokban azon munkálkodtunk, hogy a megfelelő irányba mozdítsuk el a csapatot. Keményen dolgoztunk a jégen és a jégen kívül is ennek érdekében. Az aktuális ellenfelünk is egy nagy pofon után próbál majd felállni pénteken, hiszen a Zólyom 9–2-re veszített az elmúlt fordulóban, így két olyan együttes találkozik, amelynek hasonló lesz a motivációja. Azt akarjuk elérni, hogy a mi célunk teljesüljön és visszataláljunk ahhoz az eredményes játékhoz, amelyre képesek vagyunk.

A Macikkal kapcsolatos hír, hogy Sean Simpson, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerdán kihirdette keretét a jövő heti, lengyelországi felkészülési mérkőzésekre. Vas Márton, a magyar szövetség általános igazgatója emlékeztetett: a decemberi IIHF-szünet alatt a szlovák bajnokságban zajlik a küzdelem, így a DVTK Jegesmedvék játékosaira sem számíthatnak ezúttal.

(A borítóképen: A Macik hatból ötször veszítettek a hosszabbításban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!