Mezőkövesdi KC

2020.07.05. 11:30

Kézilabda után autósiskola

A Mezőkövesdi KC operatív igazgatója a jövőben a vállalkozására koncentrál.

Forrás: http://mezokovesdikc.hu/szakmai-stab/

A bejelentés hetek óta ismert: a matyóváros férfi kézilabdacsapatát – anyagi okokra hivatkozva – a klub elnöke visszaléptette az NB I.-es bajnokságtól, így a gárdát az NB I./B-t jelentő másodosztályba sorolta be az országos szövetség. A határozat nyilvánosságra kerülése óta az alakulat játékosainak döntő része más egyesületekhez szerződött, csupán hárman (Kovács B., Pásztor és Szöllősi) maradtak hírmondónak. A lejárt szerződésű sportolók szabadon, kivásárlási ár nélkül elmehettek, a kontraktusa pedig mindenkinek hatályát veszítette.

Jóban volt mindenkivel

– Jómagam is vettem a sátorfámat – kezdte Tóbiás Szabolcs operatív igazgató, aki két és fél esztendőt húzott le az MKC-nál, majd hozzátette: – Arról nem kívánok nyilatkozni, hogy mi áll a távozásom hátterében, hiszen ennek már nincs jelentősége. Van egy vállalkozásom: autósiskolát vezetek, és a jövőben erre a tevékenységemre fogok teljes erőmmel és figyelmemmel koncentrálni. Az utódom az a bükk­ábrányi Nagy Roland lesz, aki egykor tehetséges kézilabdázó volt Kövesden, majd elment Dunaújvárosba, és a Dunaferr tagja lett. Sérülése miatt nyergelt át a civil területre, most pedig azért került képbe, mert sportági múlttal rendelkezik, ismeri ennek a műfajnak az ügyes-bajos dolgait, továbbá tisztában van a klubok működésével.

Arra a kérdésre, hogy melyik mérkőzésükre emlékszik a legszívesebben, és szerinte melyik volt a legnagyobb kudarcuk, a távozó operatív igazgató így felelt:

– A Dabas elleni, bennmaradást jelentő találkozó nálam mindent vitt. Ezzel szemben nagyot csalódtam akkor, amikor az NB I./B-s Veszprémi KKFT ellen a kiesés sorsára jutottunk a Ligakupa negyeddöntőjében. Játékosainkkal mellesleg nagyon jó kapcsolatot ápoltam, néhányukkal egyenesen baráti viszonyba kerültem, és ezeket fenn fogom tartani.

A fiúknak ott és abban segítettem, amiben csak tudtam, a tisztségemből eredően is ezt kellett tennem.

Kettőt nem tud eltartani

Tóbiás Szabolcs ezután a koronavírus-járványról és a pénzügyi kérdésekről beszélt:

– Amennyiben nem tör ránk a pandémia, alighanem elkerüljük a végzetünket. Mint minden klub, mi is elkészítettük üzleti tervünket, és úgy kalkuláltunk, hogy ha minden úgy alakul, ahogyan várjuk, ha minden bevételünk befolyik, végig tudjuk csinálni a 2020/21-es idényt. Aztán jött a krízis, és nagyot borultak az elképzeléseink.

Az MKC legnagyobb támogatója a város, amelytől az egészségügyi helyzet miatt pénzt, adóbevételt vontak el, ennek következtében – a képviselő-testület határozata nyomán – a polgármester bejelentette, hogy a számunkra megítélt támogatást nem tudják az eredeti ütemezésben folyósítani, így tervezhető forrás nélkül maradtunk. Annak nem volt különösebb jelentősége, hogy elnökünk még a tisztújító közgyűlés előtt értesítette a Magyar Kézilabda Szövetséget a visszalépésünkről, ugyanis a gazdasági ellehetetlenülésünk nem egy személytől függött, a válság hozta a nyakunkra a bajt. A pénztelenségünkhöz hozzájárult a szponzorok hiánya: ma is vallom, hogy egy olyan kisváros, mint Mezőkövesd, nem tud eltartani két élvonalbeli együttest, hiszen a településen nem működnek klasszikus értelemben vett multinacionális cégek, csak közepes nagyságú és ettől kisebb vállalatok – mi pedig nem szaladhattunk mondjuk Győrbe néhány „köteg” pénzért.

Újra Drizner Péter

Az operatív igazgatót arra is emlékeztettük, hogy három évvel ezelőtt ugyanabban a cipőben jártak, mint most, hiszen kiestek, majd „csont nélkül” nyomban visszajutottak, de Tóbiás Szabolcs szerint náluk csak látszólag alakult ki a korábbihoz hasonló helyzet. – Akkoriban hamarabb hozzákezdhettünk a szerződések megkötéséhez – folytatta a leköszönő sportvezető. – Még voltak olyan játékosok a piacon, akikből csapatot építhettünk, most viszont azért nagyon nehéz a helyzet, mert az átigazolási fronton nincsenek minőségi játékosok, ütőképes együttest pedig így aligha lehet kialakítani. Mesterünk, Buday Dániel a Moyra Budaörs NB I./B-s női gárdájához távozott, azt hallottam, hogy vele megcélozzák a feljutást. Nálunk Drizner Péter lesz edző, aki nagyon jól tudja, hogy rázós pontvadászat elé néz. A két NB I./B-s bajnokságból ugyanis egy lesz, ennek következtében jövőre az első hét között kell végezni a második vonalban való maradáshoz, míg a nyolcadik és a kilencedik osztályozót játszik, a tizedik, a tizenegyedik és a tizenkettedik pedig kiesik, és mehet az NB II.-be.

Kézilabda: kilencven lány, százharminc fiú

Az MKC-nál történt változások nem érintik az utánpótlás-nevelést, amely prioritást élvez a klubnál. Gyereklétszámuk növekszik, rendszerükbe ugyanis belépnek az ovikézisek. A városban a leány szakágra szintén van igény, a gyengébb nem képviselőihez kilencvenen tartoznak, a fiúk száma pedig eléri a százharmincat és korosztályaikban eddig is szép eredményeket értek el. Azokat a lányokat, akiket nem tudnak felmenő rendszerükben versenyeztetni, vagy „kiöregszenek”, Egerben és Mezőkeresztesen folytathatják pályafutásukat.

(A borítóképen: Tóbiás Szabolcs távozik az MKC-tól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!