járvány és sport

2020.04.01. 10:00

Ez a helyzet májusig nem fog megoldódni

Hollósy László nyitott arra, hogy folytassa a Vegyésznél elkezdett munkáját.

Molnár István

Fotó: Ádám János

A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége 2020. március 18-án olyan döntést hozott a koronavírus-járvány miatt, hogy a teljes felnőtt és utánpótlás teremröplabda-bajnokság április 3-ig való felfüggesztését módosította, május 15-ig meghosszabbította. Azaz még nincs hivatalos végeredmény egyik bajnokságban, így a férfi Extra­ligában sem, de kisebbfajta csodának kellene történnie ahhoz, hogy meccseket rendezzenek még a 2019/2020-as szezonban.

Egy hullámhosszon

– Nehéz ebben a helyzetben felelős döntést hozni, nem könnyű állást foglalnia a Magyar Röplabda Szövetségnek, hogy mi legyen a közeljövőben – kezdte nyilatkozatát Hollósy László, a Vegyész RC Kazincbarcika férfiegyüttesének vezetőedzője. – A saját véleményem az, hogy ez a helyzet májusig nem fog megoldódni, a csapatok nem lesznek készen a folytatásra, az újrakezdésre. Egy nemzetközi előírás alapján május közepéig lehet eltolni a bajnokságok befejezését, ezért is hozta ezt a döntést a szövetség, azért is jelölte meg ezt az időpontot. Elvileg utána is lehetne meccseket rendezni, de ahhoz kellene a nemzetközi szervezet engedélye. Szóval egy szó, mint száz, ha jelenleg nem is mondták ki, de a 2019/2020-as bajnokság befejeződött.

A szakvezető nemrég igazolt a vegyészvárosba, a szlovák Marek Kardost váltva a kispadon.

– Nekünk annyiban nehéz volt pluszban a helyzet, hogy még csak most kezdtük az ismerkedést, egymás megismerését – tette hozzá Hollósy László. – Két hét után sikerült egy hullámhosszra kerülnünk, és pont akkor szakadt félbe a bajnokság, amikor egy igazán értékmérő meccsre készülődtünk, a Kaposvár ellen. Két órával a találkozó előtt jött a hír, amikor már ültünk volna be a buszba a helyszínen, hogy elmarad a mérkőzés… Kurtán lett vége, a játékosokkal, a játékosoktól rendesen még elbúcsúzni sem tudtam.

Nyitott a folytatásra

Miután bezárták a VRCK edzéshelyszínét, a Don Bosco Sportközpontot, a játékosok hazamentek, a légiósok szintén: Braga és Moraes Brazíliába, Efraimidis Görögországba, Vitko pedig Szlovákiába, egyedül a magyar–venezuelai kettős állampolgár, Páez maradt Magyarországon.

– Darabos Balázs erőnléti edzővel kiadtunk egy programot, hogy amíg hivatalosan nincs lezárva az évad, addig formában tartsák magukat a játékosok – folytatta Hollósy László. – Amennyiben nem folytatódik a szezon, akkor pedig jó lesz levezetés gyanánt is, ugyanis nem lehet hirtelen abbahagyni a munkát, a szervezetet vissza kell szoktatni a leállás időszakába.

Kíváncsiak voltunk a tréner azon véleményére, hogy miként látja a későbbi újrakezdést, milyen helyzetben lehet a röplabda, lehetnek a klubok.

– Ahogy látom, mindenhol óriási a bizonytalanság – jegyezte meg. – Meg kell várni, hogy majd milyen anyagi kondíciókkal tud felállni egy klub, mennyire tudják támogatni azok a szponzorok, amelyek mellette álltak. Így nem is nagyon lehet tárgyalásokat kezdeni, folytatni, nem tudnak ebben a pillanatban tervezni, sem külföldön, sem itthon.

Hollósy László pár hete a szezon végéig kötelezte el magát a Vegyészhez, így a saját helyzetéről is faggattuk.

– Az első benyomásaim nagyon pozitívak voltak Barcikán. Nekem az egyik legfontosabb dolog, hogy érezzem a támogatást az adott klub vezetésének a részéről, a VRCK-nál ezt megkaptam, és megkaptam segédedzőm, Toronyai Miki részéről is – hangsúlyozta Hollósy László. – Egyelőre egy telefonbeszélgetésen vagyunk túl Kárpáti László elnök úrral, aki azt kérdezte: nyitott vagyok-e a folytatásra. Azt feleltem, igen. Persze az elkövetkezendőkben majd le is kell ülnünk egymással.

Nem szabad panaszkodni

A vezetőedző érdeklődésünkre elmondta: pillanatnyilag Budapest melletti otthonában tartózkodik, a párja home office-ban dolgozik, neki pedig több ideje van arra, hogy foglalkozzon 5 éves kisfiukkal, László Zsomborral.

– A nyarat egyébként is szerettem volna a családdal tölteni, ez most kissé előbbre jött, de emellett igyekszünk a szüleinket ellátni, a lehető legnagyobb támogatást adni nekik. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik a röplabdázás, viszket az ember tenyere, bizseregne a vére, hogy menjen a csarnokba… De ez most egy ilyen időszak, nem szabad panaszkodni, ezt kell megoldani, remélhetőleg az ősztől minden vissza tud állni a rendes kerékvágásba. Ezt a helyzetet a legemberibb módon kell kezelni, ez most a legfontosabb… – zárta Hollósy László.

Gyűjtést szerveznek

A Yellow Angels szurkolói csoport gyűjtést szervez az Országos Mentőszolgálat kazincbarcikai mentőállomásának részére. „Mi azzal fejezzük ki köszönetünket és hálánkat, hogy gyűjtést szervezünk részükre. A befolyt összeg egy részéből élelmiszert vásárolunk nekik, a fennmaradó részt pedig átadjuk, amelyből azt vásárolnak, amire a mentőállomásnak szüksége van. Hisszük, hogy sok kicsi sokra megy, és együtt bármire képesek vagyunk” – közölték a klub honlapján.

A felajánlásokat április 3-ig a következő számlaszámra várják: OTP Bank, Farkas Zoltán, 11773346-42137049. Közlemény: OMSZ.

(A borítóképen: Aligha lesz az idei bajnokságban Vegyész-meccs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!