DVTK

2019.10.21. 10:00

Majdnem minden jó, ,,csak” az eredmény nem

A Diósgyőri VTK labdarúgócsapatának játéka pontot érdemelt volna Debrecenben.

Berecz Csaba

DVSC vs. DVTK

Fotó: Kovács Péter

A labdarúgó NB I 9. fordulójában szombaton délután Debreceni VSC – Diósgyőri VTK mérkőzést rendeztek a hajdúsági megyeszékhelyen. Az összecsapás, a meccsen megszerezhető bajnoki pontok mindkét együttes számára fontosak voltak, a DVSC zsinórban négy vereséggel érkezett erre a bajnokira, a DVTK pedig a kieső helyről akart elmozdulni.

A két csapat egyaránt egy helyen változtatott a legutóbbi, a két héttel ezelőtt lejátszott bajnoki kezdőjéhez képest: a hazaiaknál a védelemből Pávkovics kimaradt. Kusnyír pedig bekerült, a vendégeknél a középpályán Korbély helyett – az előző meccsen, a Puskás elleni hazai 1-1-en csereként gólt szerzett – Shestakov jutott szóhoz.

A találkozó napján ünnepelte a hazai ultratábor, a Szívtiprók a 25. születésnapját, ez alkalomból a szokottnál is többen álltak össze keleti kapu mögötti lelátón, és a meccs előtt egy nagy méretű koreográfiával rukkoltak elő (a 26. percben pedig egy tisztes pirotechnikai ,,bemutatóval”). A vendég táborból változatlanul hiányoztak az ultrák, a közel két hónappal ezelőtt meghirdetett bojkottot ugyanis még nem függesztették fel. Bár a diósgyőri szervezett szurkolói csoportok nem voltak jelen Debrecenben, de több tucat, DVTK címeres mezben feszítő drukker azért elkísérte a csapatot, és ők a kezdés előtt nyomták a ,,hajrá Diósgyőr!”-t.

Jobban kezdte

A kellemes időjárás közepette megrendezett meccset a fekete szereléshez néhány év után újra visszatért diósgyőri csapat kezdte jobban, a 4. percben Prosser közelről kétszer is a hazai kapusba lőtte a labdát. A vendégek egymás után rúgták a szögleteket, zsinórban négyet, és már már következhetett volna a hazai publikum elégedetlenkedése, amikor az DVSC az első valamirevaló támadásából (amihez hasonlóból nagyon kevés volt ezen a bajnokin) megszerezte a vezető gólt. Ehhez nem kellett más mint Iszlai rossz passza, Szécsi szemfülessége, és a két játékos közötti, sebességbeli különbség. A bátran és határozottan játszó DVTK, a bekapott gól után már nem a meglepetés erejével, hanem az eredménykényszer miatt támadott többet, azért, hogy elérje a ,,nulla állapotot”. A diósgyőri játékosok jóval többet birtokolták a labdát, sok párharcot megnyertek, és zavaró repüléseikkel több ízben is labdát szereztek a hazaiaktól. A támadásban gyors, lendületes vendég csapatnak ziccere is volt az első játékrészben, nem csak 0-0-nál Prossernek, hanem hátrányban is, de ezt Márkvárt kihagyta a 32. percben. A ,,fekete sereg” fölényét jelzi, hogy az első játékrészben csak azért nem lett 0-10 a szögletarány, mert bár a félidő hosszabbításának végén az egyik debreceni játékosról a saját alapvonalán túlra pattant a labda, de a játékvezetőnél nem fért bele az időbe a korner elvégzése.

Ami benne volt

A második félidő elején megjött az, ami benne volt az első játékrészben, a diósgyőri gól. Egy szöglet után a hazaiak ,,szépen” megfeledkeztek Márkvártról, és ez majd még biztosan téma lesz náluk, az, hogy miként fordulhatott elő, hogy ilyen tisztán lőjön a diósgyőri középpályás. Akinek a lövése kis szerencsével került a kapuba, ugyanis a labda megpattant az előtte álló Ivanovskin, és ez becsapta a hazai hálóőrt. Az egyenlítés után az folyatódott, ami addig jellemezte a meccset, 0-0-nál és 1-0-nál is, vagyis a DVTK maradt mezőnyfölényben, kezdeményezőszerepben. Igaz, helyzetek nem voltak, de azt paprikás párharcokkal, kemény belépőkkel igyekeztek kompenzálni a játékosok a nézőket ,,szórakoztatását” szem előtt tartva. Ebben a performance-ban Varga K. a diósgyőri Brkovicból akart negatív szereplőt csinálni, de ez nem jött össze neki, a játékvezető – akinek picit erős volt ez a meccs, mert nem igazán tudta féken tartani az indulatokat – a hazaiak középpályását íratta be ,,dráma tagozatra”, reklamálásért kiállította. Furcsa módon az emberhátrány nem, hogy megzavarta volna a debrecenieket, ennek az ellenkezője történt, felhozta őket. Igaz, ehhez kellett egy 11-es, és az abból született gól. Hogy Iszlai, miként, miért esett rá hátulról Szatmárira, azt jó lett volna egy alapvonali kameraállásból visszanézni, ennek híján viszont csak azon sopánkodhatnak a vendégek, hogy miért került hazai játékos a fekete mezes elé. Az emberelőnyt gólhátrányra ,,váltó” DVTK nem nagyon tudott mit kezdeni a létszámfölénnyel. Abban az értelemben, hogy hiába játszottak a hazai térfelén, a tömörülő piros-fehérekkel szemben nem igazán sikerült helyzeteket kialakítaniuk. A debreceniek tíz emberrel sokkal intenzívebben játszottak, mint amikor teljes létszámban voltak a pályán, és hiába áldozott be egy védőt cserével a hajrában Feczkó Tamás edző újabb gól annak ellenére nem született, hogy voltak egyenlítéssel kecsegtető lehetőségei a vendég együttesnek.

 

A DVTK bár jól, pontot érdemlően játszott, ezúttal is üres kézzel volt kénytelen hazatérni Debrecenből, egyrészt azért, mert még mindig van lyukas poszt a csapatnál, és ha egy-két játékos az NB II felé lóg (ki), akkor a 81-82 százalék is kevés. Másrészt pedig azért, mert a foci néha igazságtalan játék.


Jegyzőkönyv

Debreceni VSC – Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)

Debrecen, 5460 néző (a rendező által közölt adat). V.: Bogár (Szert, Buzás, Berke, Szilasi).

Debreceni VSC: Nagy S. (8) – Kusnyír (6), Kinyik (6), Szatmári (6), Ferenczi (5) – Adeniji (4), Haris (5), Tőzsér (5), Varga K. (6-2=4) – Szécsi (6), Garba (5). Vezetőedző: Herczeg András.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Polgár (6), Brkovic (6), Karan (6), Tamás M. (5) – Márkvárt (6), Iszlai (4) – Shestakov (6), Rui Pedro (5), Prosser (5) – Ivanovski (6). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Prosser helyett Korbély (5) a 65., Shestakov helyett Hasani (5) a 68., Adeniji helyett Trujic (-) a 77., Tamás M. helyett Tabakovic (-) a 81., Garba helyett Pávkovics (-) a 85., Tőzsér helyett Csősz (-) a 88. percben.

Sárga lap: Brkovic a 25., Kinyik a 26., Rui Pedro az 59., Szatmári az 59., Varga K. a 61., Iszlai a 64. percben.

Kiállítva: Varga K. a 61. percben.

Gólszerző: Szécsi (1-0) a 8., Márkvárt (1-1) a 47., Tőzsér, 11-esből (2-1) a 65. percben.

Herczeg András: – Nagyon nehéz találkozó volt, ez előzmények ismeretében még inkább. Nagyon feszültek voltunk, mindnyájunkat megviselt az utóbbi négy meccs, amelyeken nem játszottak le minket, mégis vereséget szenvedtünk. Óriási elszántsággal, akarattal lépett pályára a csapat, és a vezetést is megszereztük, de aztán elbizonytalanodtunk, idegesek voltunk, higgadtabban kellett volna játszani. A DVTK támadott többet, meg is szerezték az egyenlítő gólt a második félidő elején. Aztán jött a kiállítás, de ezután a fiúk még nagyobb elszántsággal játszottak, és sikerült megszerezni a vezetést. Nem tudom, hogy a les címen meg nem adott találatnál volt-e lesállás, vagy sem, ha gólt ítélnek, akkor biztosabb lett volna a győzelem. Tíz emberrel jobban játszottunk, mert mindenki elővette a rejtett tartalékait. A Diósgyőr támadott, nekik is voltak helyzeteik, de bár mi nehéz helyzetben voltunk, a jól játszó DVTK ellen sikerült megszerezni a győzelmet. A Szívtipróknak gratulálok, ma is nagy segítségünkre voltak, remélem, hogy még 25 évig ott lesznek a csapat mögött, vagy még tovább is. Köszönöm a többi drukkernek is, és gratulálok a játékosoknak.

Feczkó Tamás: – Szeretnék gratulálni Herczeg Andrásnak, és csapatának a győzelemhez, és szeretném kiemelni a két szurkolótábort, élmény ilyen közegben meccset játszani, erre van szükség az NB I-es csapatoknál. A meccsről szólva: az első félidőben gólokkal kellett volna vezetnünk, de Nagy S. három extra védést mutatott be. Amit kitaláltunk az jól működött, sok helyzetet alakítottunk ki, de nem sikerült pontot szerezni. Úgy tűnik, hogy a sors angyalának még udvarolni kell, mert nem fogja a kezünket. Azt mondták itt az öltözőfolyosón, ha ez pontozásos sportág lett volna, akkor mi nyerünk, de sajnos nem az. A helyzeteket értékesíteni kell. Büszke vagyok a játékosokra, mert dominálni tudtunk a Loki otthonában. Az biztos, hogy amióta a DVTK edzője vagyok, magasan ezen a meccsen játszottunk a legjobban, pozitív, hogy ilyen teljesítményt tudtunk nyújtani. Hétről hétre fejlődünk, egységes csapat voltunk, a Loki annyival jobb, hogy képes egyből egy helyzetet értékesíteni.


Percek, események

8. perc: Iszlai passzolta el a labdát, a félpályáról Kinyik indította Szécsit, akit hiába üldözött Iszlai, nem érte utol. A hazai támadó Varga K.-val kényszerítőzött, a visszakapott lasztit pedig 6 méterről, laposan a kapu jobb oldalába gurította, 1-0.

47. perc: Prosser jobb oldali szögletnél nem a középen állókat kereste, hanem a kapu előtt tömörülők mögé lőtte be labdát, amire Márkvárt érkezett, a középpályás 15 méteres lövése a kapu előtt állók közül Ivanovskin megpattanva vágódott kapu bal alsó sarkába, 1-1.

61. perc: Brkovic követett el szabálytalanságot a vendég térfélen Tőzsérrel szemben, és mivel már volt egy sárgája, Varga K. szerette volna elővetetni újra ezt a színű kártyát a játékvezetővel, hogy kiállíttassa a védőt, és reklamálásba kezdett. De emiatt ő kapott sárgát, és mivel nem állt le, tovább szövegelt a sípmesternek, Bogár előhúzta a pirosat, kiállította a hazai középpályást, 10 főre fogyatkozott a DVSC.

65. perc: Tőzsér jobboldali szabadrúgásnál, ami a hosszú oldalra szállt, Szatmári előnyre tett szert Iszlaival szemben, a 16-oson belül, és a párharcban a hazai játékos a földre esett, a diósgyőri pedig a hátára, amiért a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Tőzsér vágta a kapu jobb oldalába, 2-1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!