kajak-kenu

2019.07.17. 09:00

Máró Anna Európa második legjobb kajakosa 500 méteren

Ezüstérmet nyert a korosztályos Európa-bajnokságon a TKKSE fiatal versenyzője.

Molnár István

Máró Anna

Fotó: Bardóczi Krisztián

Az elmúlt hétvégén a csehországi Racicében rendezték meg az idei ifjúsági és U23-as kajak–kenu Európa-bajnokságot. Az eseményen B.-A.-Z. megyei versenyzők is részt vettek: a legnagyobb sikert a Tiszaújvárosi KKSE sportolója, Máró Anna érte el, aki a fiatalabbak között, a K-1 500 méter A-döntőjében mindössze 0,856 másodperccel maradt el a győztes fehérorosz Veranika Leanjuktól, s lett így ezüstérmes. A Tisza-parti klub lapátosa sprinttávon, 200 méteren is elindult egyesben, ebben a számban a 7. helyen érkezett a célba. Az ugyancsak TKKSE-es Kőszegi Milán szintén az ifjúságiak között volt érdekelt, a kenusoknál. C-4 500 méteren Nagy Olivérrel (UTE), Békési Boldizsárral (Csepel), valamint Pálla Balázzsal (Graboplast Győr) a 4. pozíciót csípte meg az egység. C-1 200 méteren a B-döntőben volt érdekelt Kőszegi Milán, ahol az ötödik lett.

Kölcsönös gratuláció

– Nem számítottunk arra, hogy érmes lehetek, de titkon azért reménykedtünk benne – nyilatkozta lapunknak Máró Anna. – Az 500 méteren, amely közelebb áll hozzám, megnyertem az előfutamomat, ami azért volt fontos, hogy ne kelljen a középfutamban indulni, egyből a döntőbe kerültem. A fináléban a négyes pályáról startoltam, a fehérorosz lánynak ez jobban jött össze. Ő egyébként két évvel idősebb tőlem, 2001-es, utolsó éves ifi, míg én másodéves serdülő vagyok, ennél fogva fizikumban erősebb. Próbáltam rá feljönni, kétszáznál mind a ketten indítottunk, és mind a ketten kezdtünk savasodni. Az utolsó százon egészen felzárkóztam, de mintegy 30 centiméterrel győzött. Ezt tudtam, de azt is, hogy elég messze van tőlem az ukrán Diacenko, aki bő másfél másodperccel később jött be mögöttem harmadiknak. Leanjukkal kölcsönösen gratuláltunk egymásnak, már a kiszálláskor, és természetesen a dobogón is. Szintén gratulációt kaptam a helyszínen kinn lévő edzőmtől, Betlenfalvi Istvántól, aki szerint jól építettem fel a pályát, amit elterveztünk, azt megfelelően valósítottam meg.

Máró Annáról tudni kell, hogy 2012 szeptemberében kezdte el a kajakozást Hajdúnánáson, 2016-ban érkezett Tiszaújvárosba, azóta itt jár gimnáziumba.

– 2021-ben végzek majd az iskolában, úgyhogy két évig még biztosan a TKKSE-ben fogok sportolni, ahol egyébként nagyon jól érzem magam – árulta el Máró Anna, aki májusban töltötte be 16. életévét. – Az első edzőim Varga Lajos és Bardóczi Krisztián voltak, de most már Betlenfalvi István a trénerem. Tavaly volt az első korosztályos Európa-bajnokságom Olaszországban, és az 500 négyessel másodikok lettünk. A jövőt illetően nem gondolkodom túl hosszú távra, évekre előre, olimpiára; kisebb célokat szoktam kitűzni magam elé. Az adott esztendőre, hogy az éppen zajló szezonban legyen jó a felkészülésem, aztán pedig az a versenyre, amely a sorban következik.

A TKKSE fiatalja még bőven benne van a szezonban, pihenésre nem nagyon gondolhat, már csak azért sem, mert mostani eredményének köszönhetően – bár előzetesen nem került be – ott lesz a romániai (pitesti) korosztályos világbajnokságon is, K-4 500 méteren. Aztán következik a korosztályos magyar bajnokság, amelyről ki lehet jutni a szeptemberi, pozsonyi ORV-re. Ahol szintén szeretne elindulni Máró Anna.

Ketten, döntőben

A miskolci sportklub kajakosa, Posta Réka is ott volt Racicében, ő U23-ban, K-1 1000 méteren mutatta meg tudását. A 2000-es születésű versenyző bekerült az A-fináléba, ahol 5. lett. A DVTK-ból Orosz Adrienn ült hajóba Csehországban, aki az U23-ban, K-1 200 méteren kilencedikként zárt.

Bragato is résztvevő

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége jóváhagyta a Hüttner Csaba szövetségi kapitány által kijelölt keretet az augusztus 21. és 25. között Szegeden rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Azt már korábban megírtuk, hogy a csapat tagja lett Bodonyi András, a DVTK kenusa, aki C-1 500 méteren indul majd a hazai vébén. Ugyanakkor az is kiderült, hogy nem ő lesz az egyetlen borsodi sportoló Szegeden, mert ugyancsak kenuban, egyesben, szintén 500 méteren ott lesz a keretben Bragato Giada is (Tiszaújvárosi KKSE).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!