Triatlon

2019.05.28. 10:30

Lehmann nyert az elitben

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői sok érmet szereztek a ranglistaversenyen.

Szűcs István

A tiszaújvárosi ­XXVIII. Tisza Triatlon vasárnapi, második versenynapján az egyéni küzdelmeké volt a főszerep. Az elit kategóriában az újbudai színeket képviselő Bragmayer Zsanett és a hazai pályán vitézkedő ­Lehmann Bence szerezte meg az aranyérmet. A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő területén kialakított versenyközpontban közel kilencszáz sportoló várta fellépésének idejét. Az utánpótlás ranglistaverseny, sprinttávú amatőr kupa, triatlon egyetemi országos bajnokság és a para­triatlon országos bajnokság szerepelt a napi programban, mely a legkisebbek aquakid futamaival indult.

 

Az elit női

Az elit kategória képviselői közül először a hölgyek kezdték meg az éremcsatát. A 750 méteres úszásban a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub junior Európa-bajnoka, Putnóczki Dorka volt a leg­gyorsabb, 9:38 percet töltött a medencében. A 20 km-es kerékpározás során az újbudaiak felnőtt élversenyzője, a szintén 10 percen belüli (9:45 perc) úszást produkáló Bragmayer Zsanett csatlakozott a legjobb úszóhoz, akivel ketten gyakorlatilag egyszerre fejezték be a középső számot, egyperces előnnyel üldözőikhez képest. Az 5 km-es futás első körében a világranglista 49. helyén tanyázó Bragmayer olyan sebességre kapcsolt, melyet fiatal riválisa nem tudott átvenni. A táv hátralevő részében a távolság tovább nőtt, így az elsőség sorsa nem forgott veszélyben. Az üldöző bolyból Fuchs Renáta és Hargitai Henrietta is hatalmasat hajrázott, így Putnóczkinak meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Az elit férfi

Az utolsó rajtot az elit kategóriás férfiak indulása jelentette. A nap záró úszását a budaörsi Papp Tamás 8:50 perccel nyerte meg, mögötte 16 másodpercre rohant be a depóba Lehmann Bence, aki szombaton a tiszaújvárosi triatlon klubos társaival sikerrel védte meg a klubcsapat magyar bajnoki címét. A 3–4. helyen két junior, Sinkó-Uribe Ábel és Dévay Zsombor, majd utánuk a bajai Király István válthatott a második számra, míg a többiek már legalább egyperces hátrányban voltak ekkor. 10 km kerékpározás után Lehmann Bence és Papp Tamás együtt fordult, míg Király István mintegy 200 méterre követte őket a legjobb juniorokkal és a legjobb ifjúságiakkal, Molnár Péterrel és Petrov Farkas Zsolttal. A második váltásig hátralevő kilométereken a szökevénycsoport tartani tudta 1 percet meghaladó előnyét, ami biztató volt a kétkörös futás előtt. 2,5 km megtétele után a hazai környezetben versenyző Lehmann Bence ért vissza elsőként a strand területén kijelölt fordítópontra, mögötte bő 10 mp-re Dévay Zsombor és újabb 20 egységre Király István. A meglehetősen nagy kánikulában a „Lehmann brothers” idősebb tagja, Bence ellenállhatatlan hajrát produkált, és először nyerte meg a tiszaújvárosi sprintranglistaverseny elit kategóriás versenyét. A dobogós helyeken nem történt változás, viszont az abszolút első hatban junior és ifjúsági versenyzők is helyet követeltek maguknak.

 

A sprinttávú korcsoportos értékelésekben további öt érmet és több értékes helyezést harcoltak ki a tiszaújvárosiak, akik az utánpótlásfutamokban is jó néhányszor dobogóra állhattak.

Sprintranglistaverseny eredmények

Felnőtt futamok

Női abszolút (elit, junior, ifjúsági, 750 m, 20 km, 5 km): 1. Bragmayer Zsanett (Equilor Team Újbuda SE) 1:01:38 óra, 2. Fuchs Renáta (EquilorTeam Újbuda SE) 1:03:36, 3. Hargitai Henrietta(UTE-Merida) 1:03:43, 4. Putnóczki Dorka (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:04:02.

Junior leányok: 2. Tóth Anna (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:05:52, ... 6. Kelemen Dorottya (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:11:26.

Férfi abszolút (elit, junior, ifjúsági, (750 m, 20 km, 5 km): 1. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 55:14, 2. Dévay Zsombor (Veresegyház VSK) 55:30, 3. Király István (Mogyi SE) 56:08, ... 5. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 57:02.

Felnőtt férfiak, 2-es korcsoport: 6. Balogh Bence (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:04:26.

Junior fiúk: 2. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi Triatlon Klub), 57:02.

Ifjúsági fiúk: 4. Vágási Zoltán (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 59:54.

Szenior férfiak, 2-es korcsoport: 4. Rácz Róbert (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:08:12.

Szenior férfiak, 4-es korcsoport: 2. Bálint Lóránt (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:08:34, 3. Vígh Sándor László (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:15.57, 4. Szabolcs Géza (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:18:00, ... 6. Oláh György (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:24:08.

Veterán férfiak, 2-es korcsoport: 2. Kunfalvi András (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 1:33.26.

Utánpótlás-futamok

Újonc 1-es korcsoport, leányok (50 m úszás, 1 km kerékpározás, 500 m futás): 1. Hajdú Gréta (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 7:16 perc.

Újonc 1-es korcsoport, fiúk (50 m úszás, 1 km kerékpározás, 500 m futás): 2. Izsák Csaba (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 7:11.

Aquakid 1-es korcsoport, leányok (50 m úszás, 300 m futás): 2. Gál Bíborka (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 3:28.

Aquakid 2-es korcsoport, fiúk (100 m úszás, 500 m futás): 2. Ugrai Havas Simon (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 5:33, 3. Szabó Ádám (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 5:55.nbsp;

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában