boon.hu video

2024.04.12. 12:35

A gyerekek nevetésétől zengett a miskolci könyvtár - Fotókkal, videóval

„Én hiszek abban, hogy megmarad az érdeklődés az irodalom, művészet és a könyvek iránt. Az elektronikus világ ellenére is soha nem fog kiveszni ez a világból.”

Kubik Ákos

Fotó: Vajda János

A költészet napja alkalmából rendeztek illusztrációs versenyt, amelyben mesékről és versekről készítettek a diákok rajzokat. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották a miskolci II. Rákóczi Ferenc könyvtárba. A gyerekek lelkesen időt nem kímélve készítettek rajzokat, amelyek megtekinthetők két hétig a könyvtár első emeletén. 

Az alkotások több stílusban is készültek a színes ceruzától kezdve egészen a festéstechnikáig. 803 rajzot készítettek a gyerekek a vármegyében és azon kívül is egyaránt. Az eredményhirdetésen 37 fiatalt díjaztak, akik a szülők és tanárok kísértetében érkeztek. Négy kategóriában oszlottak meg a díjazottak, az általános iskola második osztályától, egészen a nyolcadikig terjedt a jelentkezők kora. Az eredményhirdetést Varga Gábor igazgató nyitotta meg.

A gyerekek jól érezték magukat

A gyerekek lelkesen válaszoltak minden kérdésre, boldogan tapsoltak és mosolyogtak. A beszéd után az igazgató átadta a szót, Miklós Katalinnak, a II. Rákóczi Ferenc gyermekkönyvtár vezetőjének, aki egyben a verseny szervezője, kitalálója. Ő is köszöntötte a diákokat, felnőtteket, örömmel beszélt az alkotásokról, a díjazásról. Ezt követően Kapusi Szabolcs mesemondó következett, aki a tréfás farkas című mesét adta elő az ott lévőknek. A gyerekeknek nagyon tetszett: hangos tapssal üdvözölték, interaktívan részt véve a mesében. Nevetés és taps járta át a termet, kicsik és nagyok mosolyogva hallgatták az előadást.

Fotó: Vajda János

A műsor után Varga Andrea alpolgármester mondott beszédet, egy-két történettel szórakoztatva az egybegyűlteket. Kiderült, hogy a 15. rajzpályázatot rendezték meg. A díjátadás előtt Somlai Balázs művésztanár a kreativitás fontosságáról beszélt, a mesék szerepéről, emellett ő is zsűrizte a beadott rajzokat. Mesélt a rajzok kiválasztásának a szerepéről, beszélt a pályázatra érkezett rajzokról. Varga Gábor és Varga Andrea adta át a szerencsés diákoknak a nyereményeket, amely után mindenki megcsodálhatta a gyönyörű képeket. Boldogan fotózták a büszke szülők a gyerekeik munkáit, beszéltek a rajzokról egymás között. 

Nagyon élvezte a kis díjazott az alkotást

Megkérdeztük az egyik anyukát és gyermekét a rajzpályázattal kapcsolatban tapasztalatáról. A kislány elmondása alapján nagyon élvezte az alkotás folyamatát, őt inkább a rajz készítése tette boldoggá jobban, mint maga a díj. Természetesen annak is örül és büszke a teljesítményére. „Nagyon nagyon tetszett a rendezvény, szerettem suli után rajzolgatni és boldoggá tett a helyezésem is.” 

Az anyukája büszke volt arra, hogy a gyereke ilyen teljesítményt elért, felelősségteljesen foglalkozott a rajzával. Megemlítette, hogy mindig olvas neki esti mesét, valószínűleg innen eredhet a mesék szeretete. „A kislányom fontosnak érezte, hogy a kedvenc meséjéből készítsen egy rajzot, ami minél jobb és jobb”. 

Megkérdeztük a könyvtár fontosságáról is a mai generációban. „Szerintem ennek a generációnak az internet mellett is szüksége van a mesékre, könyvekre és a könyvtárra, ahol összegyűjtve vannak minden korosztály számára, tökéletes időtöltés lehet együtt olvasni nyugodt környezetben.” – mondta el az anyuka.

A gyerekkönyvtár vezetőjét, Miklós Katalint is kérdeztük, aki elmondta, a könyvtár hangulata mesés. Tágas a terek, kényelmesek a székek, ahová leülve nyugodtan lehet könyvet olvasgatni, viszont ha modernebbre vágyik valaki, azt is kielégíti a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár.

Fontos a középiskolás réteg

A pályázat kapcsán is kérdeztük. A válaszából rögtön kiderült, hogy egyértelműen boldog és büszke az eredmény miatt, amit elértek a könyvtárral. „Nem számítottunk erre, ez már a 15. alkalom, mégis most volt a legtöbb pályázó. Az is boldoggá tett minket, hogy nem csak a megyéből, hanem azon kívül is adtak be rajzokat. Olyan gyerekek is, akik rendszeres látogatói a mi könyvtárunknak. A munkánknak van értelme, népszerűsítsük az olvasást, a könyvtárat.”

A könyvtár intézményéről is beszélgettünk, szerepéről és fontosságáról a fiatalabb generáció számára. „Szerintem óriási a jelentősége és a felelőssége azoknak, akik itt dolgoznak.” Miklós Katalin szerint a középiskolás réteg az, akik arányaiban kevesebben járnak könyvtárba. „A középiskolás réteg az, aki a legproblémásabb, ennek ellenére a jelentőségünk fontos.”

Kiderült, hogy szisztematikusan arra törekednek, hogy már fiatal korban megfogják a gyerekeket, programokkal és egyéb rendezvényekkel. Emellett a szülőkkel is szeretik tartani a kapcsolatot. „Az is örömteli, délutánonként főleg, hogy óvodából és iskolából jönnek, hogy tömegek vannak. A kisgyerekek nagyon nyitottak az olvasásra.”

Utolsó kérdésként a szépirodalom jövőjéről is faggattuk. „Én hiszek abban, hogy megmarad az érdeklődés az irodalom, művészet és a könyvek iránt. Az elektronikus világ ellenére is soha nem fog kiveszni ez a világból.” – tette hozzá a könyvtárvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában