boon.hu video

2024.05.08. 20:09

Birtokba vehetik a bölcsődét a legkisebb monokiak (fotókkal, videóval)

A leendő bölcsisekkel és szüleikkel volt tele a Mazsola Bölcsőde udvara Monokon, ahol az új épület átadó ünnepségére került sor.

Boon.hu

Bánné dr. Gál Boglárka, Bártfay Emese, dr. Koncz Zsófia és a gyerekek

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Régi álom vált valóra, hiszen az önkormányzat négy éve döntötte el a helyi igények tudatában, hogy méltó helyet alakítanak a bölcsődei ellátásnak. A pandémia miatt a vártnál jobban elhúzódott a beruházás, de a magyar állam 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően modern, gyermekbarát környezetben, megfelelő szakmai háttérrel tudják biztosítani a legkisebb gyermekek ellátásának feltételeit, mondta el Bártfay Emese polgármester köszöntő beszédében a bölcsőde építésének részleteit.  

Elkötelezettek a családok mellett

„Kisgyermekes anyaként egy bölcsőde átadása igazán különleges esemény számomra, hiszen a szülők életében óriási döntés, hogy amikor egy intézmény gondjaira bízzák, ott biztonságban tudhassák gyermekeiket” hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, amikor átadta a beruházást. 

Szalagátvágás után
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kiemelte, hogy a Magyar Kormány elkötelezett a családok mellett, ezt többek között az is mutatja, hogy 2010 óta országosan megduplázódott a bölcsődék száma. A családoknak ez óriási segítség, hiszen könnyebben vissza tudnak térni a munka világába, ha van hol elhelyezniük a gyermekeiket. Mindezek mellett munkahelyeket is teremt a térségben minden új intézmény. Kincs van ezen a településen, számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években és bízik abban, hogy ez a munka folytatódik – zárta szavait dr. Koncz Zsófia. 

Közös akarattal

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében felidézte az elmúlt évek Monokon történt fejlesztéseit. Kiemelte, csak akkor tudnak a közösségek fejlődni, ha megvan a közös akarat és a közös összefogás. A fejlesztés mindig a jövőről szól, és a jövőt a gyermekek jelentik.

Az ünnepi beszédek sorát Zsigó Róbert parlamenti államtitkár zárta, aki elmondta, hogy 2010-ben a kormány úgy gondolta, hogy családpolitikai fordulatra van szükség, ennek érdekében az elmúlt 14 évben több, mint harminc intézkedés született a családok támogatása érdekében. Ennek a munkának fontos része volt a bölcsődefejlesztési program, hogy segítséget nyújtsanak a kisgyermekesek számára, amennyiben vissza szeretnének térni a munka világába, megfelelő körülmények és szakértő kezek közt tudhassák legnagyobb kincseiket, a gyermekeiket. Az elmúlt egy évben ötezer, összesen több, mint hatvanezer új bölcsődei férőhely létesült az országban és minden településen működik olyan ellátás, amely bölcsődei férőhelyet biztosít. 2010-ben 22 településen volt bölcsőde, ez a szám jelenleg 109 és további beruházások is folyamatban vannak. Kiemelte, hogy a kormány számára fontos, hogy a kistelepülésen élők is hozzájussanak a megfelelő minőségben minden szolgáltatáshoz, zárta beszédét az államtitkár. 

Az avatószalag átvágása után a történelmi egyházak képviselői megáldották az új intézményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában