Szakmai ünnep

2023.09.25. 14:01

Országos Könyvtári Napok Miskolcon (fotók)

Az „Hídépítők - a könyv híd, a könyvtár összeköt” mottó jegyében rendezik meg hazánkban az idei Országos Könyvtári Napokat október 2-8. között. A miskolci programokról sajtótájékoztatót tartottak a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületének gyermekkönyvtárában.

Póczos Nikolett

Fotó: Bujdos Tibor

Országos Könyvtári Napok azt gondolom a könyvtáros szakma legnagyobb ünnepe, melyet minden ősszel október első hetében rendeznek a könyvtárak

 - kezdte a sajtótájékoztatót Varga Gábor II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója. Majd kiemelte az idei mottó „Hídépítők - a könyv híd, a könyvtár összeköt”, amelyet nagyon frappánsnak és időszerűnek gondol - mondta. Nemcsak a központi épületben, hanem a fiókkönyvtárakban is számos programot hirdettek meg a Könyvtári Napok részeként. Tájékoztatása szerint a József Attila könyvtár felújítása miatt, ott egyedül nem lesznek programok azon a héten. Arra is jó ez a program, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak fontosságára és a könyvtárhasználat fontosságára.

Most is lesz kedvezmény

A részletes programokat ezt követően Csoma-Simon Mária igazgatóhelyettes ismertette a jelenlévő sajtó képviselőinek. Elmondta: „minden évben biztosítunk a könyvtárhasználathoz köthető kedvezményeket, most október 6-án a beiratkozás, illetve az olvasójegy hosszabbítás ötven százalékos kedvezménnyel vehető igénybe”, amely minden tagkönyvtárba érvényes. Október 8-án pedig, a Könyves Vasárnapon – ami elsősorban a gyerekek ünnepe lesz -10 és 14 óra között a központi könyvtár látogatói számára ingyenes internetezési lehetőséget biztosítanak a regisztrált látogatók számára. Emellett rengeteg író-olvasó találkozóval, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Október 3.-án, 14 órától Kiállítás a Mozgó Világ folyóirat képeslapjaiból kezdetektől napjainkig, majd október negyedikén 16:30-tól Szilágyi Zsófia Emma regényének bemutatója lesz. A szerzővel Kondás Krisztina beszélget – mondta az igazgatóhelyettes.

Miklós Katalin a gyermekkönyvtár csoportvezetője a gyermekeknek szóló programokat ismertette. 

A könyvtárosokat az a cél vezérli elsősorban, hogy magát az olvasást népszerűsítsük mindenféle programokkal és megtapasztalják a látogatók, hogy milyen a könyvek birodalma

- mondta Miklós Katalin. Emellett egy kortárs íróval való találkozás is maradandó élményt jelenthet a gyermekek számára – tette hozzá. A Könyves vasárnapon az olvasók királya és királynője pályázat keretében most először az az író fogja megkoronázni a királyt és a királynét, akinek a művével a pályázat során ismerkedni kellett a gyerekeknek. Ő Víg Balázs és a műve a Puszirablók.

Megelevenedik a mese

Egy Keresd a rózsát című családi vetélkedőn is találkozhatnak az íróval az érdeklődők és dedikáltatni is lehetőség nyílik a vetélkedő során. Emellett még a Csipkerózsika meséje is megelevenedik majd. Igyekeznek olyan feladatokat kitalálni, melyek közös élményt nyújtanak az egész családnak. „A könyvtár nem titkolt szándéka, hogy a könyvtár épületét is megismertesse a látogatókkal, így állomások lesznek minden részlegen, az életkori sajátosságokat figyelembe véve” - tette hozzá Miklós Katalin. Részletes program a könyvtár honlapján és facebook oldalán megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában