Bábművészet az olimpiában

2023.04.17. 20:19

Bemutatkozik a sokszínű bábos világ Miskolcon is - Fotókkal, videóval

A 10. Színházi Olimpia Bábművészeti Világtalálkozó miskolci eseményein a világ színházi élete meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be hétfőn.

Fotó: Ádám János

A 10. Színházi Nemzetközi Olimpia szombaton kezdődött Budapesten, a programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg. A megnyitón a Miskolci Csodamalom Bábszínház is képviselte magát az Ars Sol Luna - Bosch projekt című menetszínházi akciójával. 

Miskolcon hétfőn kezdték

Az Olimpia programjai között tartják a Bábművészeti Világtalálkozót is: az ország 13 bábszínháza április közepétől egészen június végéig várja programsorozatával az érdeklődőket.  A 332 esemény között szerepel kortárs bábelőadás, vásári bábjáték, gólyalábas attrakció, utcaszínház.  53 külföldi, 7 határon túli, 57 hazai magyar társulat szolgálja az olimpia szellemiségét, illetve gondoskodik a sokszínű bábos világ megmutatásáról. 

A húsvéttól Szent Iván éjjeléig zajló események kiemelt helyszíne Miskolc és a Miskolci Csodamalom Bábszínház. A „Keresd a csodát a bábszínházban” jelmondat tükrében 16 előadással – köztük határon túli magyar és külföldi társulatokkal -, életkortól függetlenül számtalan játékos, bábos eseménnyel, utcai felvonulásokkal, koncertekkel várnak mindenkit. 

Miskolcon a rendezvény  nyitóeseménye a Miskolci Csodamalom Bábszínházban volt hétfőn este: országos turnéjuk első helyszíneként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak „Bennem a létra” című előadásaként, Bartal Kiss Rita (Blattner díj) rendezésében.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Kiemelt programok

Május 11-12-én, Miskolc Város Napjához kapcsolódóan Écsi Gyöngyi – Szőlőszem Kálmán című előadása lesz látható, mely az Avasi Borangolás szellemiségéhez is kapcsolódik.

Május 17-én a világhírű Duda Paiva holland báb-táncművész társulata lesz vendégük az „Elfelejtett lények és elveszett ügyek” című előadásával. Bábszínházuk művészeti társulata egy háromnapos mesterkurzuson is részt vesznek az alkotóval.

Június  4-én Csodamalom Zárogató családi fesztivál – a 30 éves Miskolci Csodamalom Bábszínház jubileumi évadának záró eseményeként újra látható lesz a Miskolci Mesék című előadás, sok hazai és külföldi vendégprodukció kíséretében.

Június minden vasárnapján külföldi vásári bábjátékosok szabadtéri előadásait nézheti meg a közönség. Többek között Salvatore Gatto, Bruno Leone, Gaspare Nasuto – a leghíresebb olasz Pulcinella játékosok. Pulcinella alakja a magyar Vitéz László itáliai kuzinja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában