Pályázat

2023.04.04. 14:30

Amikor Petőfi a Diósgyőri várat nézi a napfelkeltében (fotókkal)

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója és a Miskolci Nemzeti Színház megnyitásának 200. évfordulója alkalmából országos kreatív versenyt hirdetett az evangélikus általános- és középiskolák diákjai részére.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

A pályázati felhívásra több mint 100 pályamű érkezett. A legjobb beérkezett alkotásokból kiállítás is nyílt az intézményben.

Petőfi a Diósgyőri várnál

48 kép 32 alkotó alkotó és egy különdíjas osztály munkája kapott elismerést a kreatív pályázat ünnepélyes megnyitóján. Spekker Emese a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium tanulója két pályaművel is nevezett a versenyre.

„Egy verssel és egy rajzzal pályáztam erre a versenyre. Petőfi környezethez való kapcsolatát szerettem volna ábrázolni, hiszen nagyon sokat merített a természetből költészetéhez. Azt hiszem, nagyon személyes viszonya volt a természettel. A rajzon azt ábrázoltam, ahogy Petőfi a Diósgyőri várat nézi, egy szikláról, a napfelkeltében. Ezt a képet temperával készítettem. A versem pedig a magyar termőföld gazdagságáról szól, amelyet a Diósgyőri vár négy tornya, mint egy korona veszi körbe.”

Emese elmondása szerint nem volt könnyű dolga, mert nagyon sok, szép alkotás született.

Hagyományt teremtenének

Konecsni Istvánné, az iskola nevelési igazgatóhelyettes elmondta, ennek a pályázatnak az apropóját az adta, hogy a Miskolci Nemzeti Színház idén ünnepli fennállásának 200. évfordulóját és Petőfi Sándor is 200 éve született.

„Kerestük a kapcsolódási pontokat, mert szeretnénk hagyományt teremteni a versennyel és ezen tematika alapján hirdettük meg a kreatív versenyt, három kategóriában: illusztráció, kreatív írás és képregény kategóriában”- mondta Konecsni Istvánné. Majd hozzá tette, hogy nagyon nagy volt az érdeklődés a gyerekek részéről, összesen 123 pályamű érkezett be, melyeket egy öttagú zsűri értékelt. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy Petőfi háromszor járt Miskolcon és ezekről a látogatásairól szívesen írt leveleiben, verseiben. Egy ilyen levelet kellett illusztrálni vagy írásos formában visszaadni a diákoknak. Így érkeztek munkák többek között Aszódról, Nyíregyházáról, Bonyhádról és Szarvasról is.

Jól ismerik a várost

Üveges Tamás, az iskola igazgatója elmondta „ a pályázatokból az látszik, hogy a készítőik nagyon jól ismerik a várost, amelyhez Petőfi Sándor szolgáltatott alapot”. Valamit örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy számos alkotó tollából készültek alkotások Miskolchoz kapcsolódóan, például Szabó Lőrinc, Kafka Margit, Tompa Mihály vagy József Attila tollából.

A kiállítás ebben a hónapban látható az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában