Kínálat

2023.01.20. 09:00

Nem tudja, mivel és hol ünnepelje a magyar kultúra napját? Segítünk!

Kétszáz éve született a Himnusz: a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csevers kéziratát Kölcsey Ferenc. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, ennek emlékére. Mutatjuk, mit kínálnak a szervezők az emlékezőknek.

Für Anikó műsorát pénteken hallgathatják meg az érdeklődők Miskolcon, a Művészetek Házában

Fotó: MW

Január 20., péntek 

9:00 – Művészetek Háza, Miskolc, kávézó. Vetélkedő középiskolásoknak a magyar kultúra napja alkalmából, a Himnusz születésének 200. évfordulója kapcsán. 

17:00 – Aranykorona étterem, Miskolc, Kisavas sor 19. A miskolci Avas – ahogyan mi szeretjük című kötet bemutatója. Bemutatja: Kis József levéltár-igazgató és Tóth Arnold tudományos titkár. A beszélgetést vezeti: Filip Gabriella újságíró. A könyv a Miskolciak az Avasért Alapítvány felkérésére készült, a Herman Ottó Múzeum együttműködő partnerként vett részt a megírásban és a szerkesztésben. 

19:00 – Művészetek Háza, Miskolc. Üveggolyó – Für Anikó estje. A műsorban elhangoznak többek között József Attila, Babits Mihály, Bereményi Géza, Zelk Zoltán, Bá­thori Csaba, Dsida Jenő, Határ Győző, Kaffka Margit, Erdős Virág, Ady Endre, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Kun Árpád és Kiss Ottó művei. 

19:30 – Zenepalota, Bartók terem, Miskolc. Lemezbemutató koncertet rendez a Reményi Ede Kamarazenekar Lendvai Péter műveiből. Műsoron: Szerenád, Ballance, She(He)renade. 

Január 21., szombat 

11:00 – Pannon-tenger Múzeum, Miskolc, Görgey utca 28. A 2023. évi Mazsaroff-díj átadása. A rendezvényen levetítik a 25 éve elhunyt Mazsaroff Miklós festőművészről készült portréfilmet, Goda Gertrúd művészettörténész alkotását. 

16:30 – Kazincbarcika, a Don Bosco Sportközpont Üveggalériája. „Ki nem mondott imák romlanak a szádban!” mottóval nyílik kiállítás Somodi-Hornyák Szilárd festményeiből. Megnyitja: Pétervári György műgyűjtő, önkormányzati képviselő. 17 órától ugyanitt Kerek Gábor Közeledő és barátai adnak ingyenes koncertet. 

Január 22., vasárnap 

17:00 – Tiszaszederkényi Művelődési Ház. Soóky László Egy disznótor pontos leírása című műve, Lajos András színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja előadásában. 

17:15 – Miskolc, Művészetek Háza, Béke Art Moziterem. A Jóreménység-sziget című magyar filmet vetítik. A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. 18:00 – Alacska. A településen online tartanak megemlékezést. Az alacskai iskolások és felnőttek által összeállított műsort, az előadás linkjét vasárnap délelőtt osztják meg a szervezők. 

Január 23., hétfő 

10:00 – II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Miskolc. A magyar kultúra napja a Mesebirodalomban, meseposztós délelőtt óvodásoknak. 10:00 – Szerencs. A Rákóczi-vár udvara. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár egyszeri kulturális akcióra vár minden érdeklődőt. Legalább kétszázan szavalják majd el Kölcsey Ferenc Himnuszának valamennyi versszakát. Az eseményen részt lehet venni magánemberként, munkahelyi csoportok, civil szervezetek, közösségek tagjaként. 

13:30 – Miskolc. Koszorúzás a Kölcsey-emléktáblánál Miskolc önkormányzata és a városi kulturális társaságok és intézmények részvételével.

17:00 – Sajószentpéter, Lévay József Városi Könyvtár. Veritas címmel nyílik Mencsik Anna festményeiből tárlat. Megnyitja: ifj. Bacsó István, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetője. 

17:00 – Sárospatak, A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumterme. A sárospataki önkormányzat ünnepi rendezvénye a magyar kultúra napja alkalmából. Köszöntőt mond: dr. habil. Sugár Péter építész, egyetemi tanár, Prima Primissima díjas. A rendezvényen önkormányzati alapítású elismeréseket adnak át. 18:00 – Encs, az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár színházterme. A magyar kultúra napi ünnepségen közreműködnek: Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Szüts István, Sipos Dávid, az énekelt vers hazai képviselői. 

17:00 – Nyékládháza, Furmann Imre Művelődési Ház. Óvodások néptáncműsora és a zeneiskolások magyar szerzők műveiből válogatott zenés műsora, valamint a helyi alkotók, és fotószakkörös iskolások, illetve népi iparművészeti munkák kiállítása nyitja a kulturális hetet. 

Január 24., kedd 

15:00 – Kurityán, Kossuth Lajos Általános Iskola. Ünnepi műsort szervez a Himnusz megszületésének 200. évfordulója tiszteletére a Kurityánért Alapítvány. A magyar kultúra napja alkalmából tartott megemlékezésen vers­mondók, énekes és hangszeres fellépők is elhozzák produkcióikat. 

16:00 – Sárospatak, A Művelődés Háza és Könyvtára. A velünk élő Petőfi című kortárs képzőművészeti kiállítás megnyitója. Megnyitja: Nyiri Péter, a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója. A bemutatandó kiállítás kurátora Sipos Tünde művészettörténész volt. 

Január 25., szerda 

15:00 – Miskolc, az MTA Miskolci Területi Bizottsága Erzsébet téri épületének díszterme. Tudományos konferencia, amelynek célja feltárni hazánk legfontosabb versének megszületését és annak hátterét, Miskolc önkormányzata és az MTA Miskolci Területi Bizottsága szervezésében. Ingyenes. 

15:00 –  Nyékládháza, Furmann Imre Művelődési Ház. Balla Imréné Gabika népi iparművész kalauzolja a gyerekeket a gyöngyök különleges világába a gyöngyfűző foglalkozáson.

Január 26., csütörtök

17:30 –  Nyékládháza, Furmann Imre Művelődési Ház.  Pankucsi Márta beszélget Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művésszel, a József Attila Színház igazgatójával a magyar kultúra napja alkalmából.

Január 28., szombat 

17:00 – Mezőcsát, a Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár színházterme. A Mezőcsát Népi Együttes új műsorában az autentikus néptánc-koreográfiákat a magyar irodalom legszebb versei keretezik. A költemények a Mezőcsáti Színtársulat tagjainak előadásában elevenednek meg a színpadon. Vendégek: a szentistváni Karító Néptáncegyüttes, valamint Juhász Tamás zongoraművész és a Mezőcsáti Citerazenekar tagjai. A belépés díjtalan, regisztrációs jegyhez kötött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában