Hazai pálya

2022.12.01. 21:13

Orosz Csaba szemelvényei - szerteágazó érdeklődés, kísérletező művészet

ÉM

Orosz Csaba

Fotó: Ádám János

Szerteágazó érdeklődésű, kísérletező művész alkotói életútjába kaptak betekintést a Hazai pálya csütörtöki vendégei - Orosz Csaba volt a Miskolci Galéria sorozatának fókuszában a Pannon-tenger Múzeumban. Bár művészetpedagógusként is ismert, ezúttal nem az e területről való projektjeit szemlézte. 

A grafika felől érkezett, de sokféle képzőművészeti műfajban otthonos - művészetét a nyitottság jellemzi. Az erre az alkalomra válogatott és bemutatott művek szerint a figyelme vissza-visszatér például a szakralitáshoz való viszonyhoz. Analógiákat keres és mutat fel változatos technikai eszközökkel, nem kizárólag a vallásokkal, a hittel összefüggő, hanem teljesen köznapi, egészen praktikus témákban is. 

Beszélgetőtársa Kónya Ábel képzőművész, a Miskolci Galéria vezetője volt, aki a sorozatot tematizáló cím alapján azt is firtatta: mit jelent Orosz Csaba számára a hazai pálya. Miskolc a kötődés, és sokféle szempontból a művészi eszmélés terepe - hangzott el a többi között.

A művészetre akkor is szükség van, ha zárva tart a galéria

A Hazai Pálya című sorozatot az energiaválság miatt időszakosan bezárni kényszerült Miskolci Galéria azért indította, hogy a kortárs művészet iránt érdeklődők és a művészek számára megteremtse a találkozás lehetőségét, betekintést engedve egy-egy alkotó munkásságába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában