Az olasz kapcsolat

2022.09.08. 18:00

Milánó illatok

Kapusi Krisztián kötetét mutatták be a megyei könyvtár rendezvényén.

ÉM

Kapusi Krisztián

Fotó: Vajda János

A Miskolc történetét számtalan érdekes megközelítésben bemutató történész, Kapusi Krisztián kötetét ajánlották az érdeklődők figyelmébe csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár rendezvényén. A Milánó illatok című könyv nagyobb összefüggéseket megmutató, 2007 és 2020 között keletkezett írásait a szerző gyermekkorában, Olaszországban szerzett benyomásai inspirálták. Mint a kötetet ajánló egyik megszólalásában szóba hozta: "Egy kísérlet ez arra, hogy történeti munka hogyan válhat hitelessé azáltal, hogy benne van a szubjektum is. Általában az objektivitásra, a tárgyilagosságra kell törekednie a történetírásnak, de az ember nem akaszthatja szögre a saját személyiségét. Ha a kettő kapcsolódik, akkor talán annál közvetlenebb, közérthetőbb módon lehet a történelemről beszélni".   

Papp Dénes kérdései nyomán ismerhette meg az érdeklődő közönség Kapusi Krisztián Milánó illatok című kötete keletkezésének történetét 

A beszélgetőtárs ezúttal Papp Dénes író, a könyvtár munkatársa volt. Kérdései nyomán kibontakozott a Milánó illatok keletkezéstörténete, Kapusi Krisztián levéltárosként született ötlete, a folytatásban az elkötelezett, Miskolc olasz kapcsolatait feldolgozó kutatómunka. 

A 2020-ban, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában megjelent kötetnek lesz folytatása. Pontosabban már készen is van a torinói történetek kézirata. A mostani könyvtári beszélgetés csak néhány nappal előzte meg a torinói utazást, amelynek célja egyebek között az adatok ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában