Felújítás

2022.02.11. 11:00

Nyitva lesz az encsi galéria télen-nyáron

Felújítják a településen a Városi Galériát. Fűtés és klíma is kerül bele.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Encs főutcáján, a Petőfi Sándor utcán található az abaúji régió művészeti életének egyik központja, a Városi Galéria. A kiállítóterem nemcsak a városban és a térségben élő művészek munkáinak ad helyet, de országosan, sőt nemzetközi szinten is fogad műalkotásokat. A városban a minden nyáron megrendezett művésztábor alkotásait is a galériában tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Egész évben nyitva lehet 

 

Most azonban az épület nagy átalakuláson megy keresztül – tudtuk meg Vezse Attilától, az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatójától. 

Mint mondta, a galériát az önkormányzat újítja föl, és alkalmassá teszi arra, hogy egész évben lehessen ott kiállításokat rendezni. Az épületben ugyanis nem volt se fűtés, se klíma, így télen és a legmelegebb nyári hónapokban be kellett zárni. Télen azért, mert a párásodás miatt tönkrementek volna a képek, nyáron pedig a hőség miatt, hiszen a galéria nagy üvegablakokkal rendelkezik. A felújítás után központi fűtés és radiátorok gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről. Megtörténik a burkolat cseréje és a festés is. 

 

– Hamarosan lesz egy gyönyörű galériánk – fogalmazott Vezse Attila, hozzátéve: márciusban már birtokba is vehetik az épületet, és megnyílhat az év első kiállítása. Főleg a térségben és a megyében élő művészek alkotásait fogadják, de voltak már náluk az ország más területein élő művészek munkái is. A galériának lesz egy főállású munkatársa, ami nagy előrelépés, hiszen ezelőtt, ha valaki meg akarta tekinteni a kiállítást, akkor előbb telefonálnia kellett a művelődési központba, hogy valaki nyissa ki az épületet.

 

(A borítóképen: Megújul a régió művészeti életének egyik központja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában