Ezt írtuk anno 2012-ben

2022.01.13. 07:30

Vezetőváltás a Miskolci Nemzeti Színház élén

Egy poszt, két jelölt: a világ rezdüléseire figyelő színházeszmények versenye.

ÉM

Fotók: Bujdos Tibor

Új igazgatója lehet a következő évadtól a Miskolci Nemzeti Színháznak – 2012 januárjának fontos híre volt ez. A posztra ketten pályáztak – az Észak-Magyarország 2012. január 10-i és 11-i kiadása számára hosszabb interjúkat készített a jelöltekkel, Kiss Csabával és Koltay Gáborral Bujdos Attila.

 

A világ megértése Nyitott, a közönségéhez az alkotók révén is kötődő teátrumot ígért a rendezőként, drámaíróként és dramaturgként is ismert Kiss Csaba. Őt a színház akkori igazgatójának, Halasi Imrének a következő jelmondatával szembesítette a beszélgetőtárs: „a színház élni segít”.

 

– Az én eszményem az „értelem és érzelem” színháza. Szeretem az érthető színházat, az értelmes gondolatokat közlő színházat. Amely reagál a világra, és segít újraélni, értelmezni azt, ami körülöttük és bennünk történik. Több szórakoztató előadást rendeztem életemben, jól érzem magam, ha nevet a nézőtér. Szeretem a nevetést. Szeretem a jó poént, de utálom a bóvlit. Számomra a színpadi gagyi mindig a színész és a rendező igénytelenségében érhető tetten – reagált Kiss Csaba.

Kiss Csaba. Fotó: Bujdos Tibor

A Balázs Béla-díjas filmrendező, színházi szakember, a Szabad Tér Színház volt igazgatója, Koltay Gábor ugyanerre a felvetésre azt válaszolta:

 

– Halasi Imre jelszavával egyetértek, kiegészítve azzal, hogy a színháznak a „tanítás, nevelés, szórakoztatás” hármas jelszava mellett leginkább abban kell segítenie, hogy megértsük azt a világot, amelyben élünk. Ha mindenképpen jelmondatot kellene megfogalmazni, akkor azt a tragikus sorsú színházi zseni, rendező, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, Hevesi Sándor Trianon után megfogalmazott gondolatából venném: „A színpadon a nemzet legnagyobb problémáit kell fölvetni és művészileg kialakítani.”

Koltay Gábor. Fotó: Bujdos Tibor

Az igazgatói kinevezésről döntő közgyűlési ülésig úgy tűnt, Koltay Gábor az esélyesebb pályázó, 2012. január végén azonban Kiss Csaba kapta meg a képviselő-testületi többség öt évre szóló támogatását. Ezt 2015 márciusában a közgyűlés megvonta tőle. Az igazgatói posztra kiírt pályázatot 2015 júniusában Béres Attila nyerte. Azóta már második vezetői ciklusát tölti a Kiss Csaba Miskolci Nemzeti élén.

 

(A borítóképen: Kiss Csaba és Koltay Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában