Díjátadó

2021.06.16. 12:30

Izgalmas témákat dolgoztak fel a honismereti pályázók

A honismereti egyesület a Herman Ottó Múzeummal közösen már több mint hatvan éve – az utóbbi időben kétévente – hirdeti meg a pályázatot.

NHK

Titkos Sándorné átadja az elsõ helyezett Kónya Máté Bertalannak a könyvjutalmat

Fotó: Bujdos Tibor

Éves közgyűlését tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület a napokban a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. Az eseményen adták át az Országos Honismereti Szövetség 2020. évi dicsérő okleveleit, illetve az Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázat eredményhirdetése is ekkor volt.

Bodnár Mónika, az egyesület titkára elmondta, hogy a gyűjtőpályázat eredményhirdetésére valójában tavaly ősszel került volna sor, de a pandémia miatt elhalasztották. A honismereti egyesület a Herman Ottó Múzeummal közösen már több mint hatvan éve – az utóbbi időben kétévente – hirdeti meg a pályázatot. Néprajzi, helytörténeti jellegű munkákat várnak felnőtt- és ifjúsági kategóriában, amelyeket muzeológus, néprajzos és levéltáros szakemberek értékelnek. Összesen 35 felnőtt és 15 ifjúsági pályamunka érkezett a legutóbbi pályázatra – tudatta az egyesület titkára. A fiatalok az általános iskola 7–8. osztályos tanulóitól a középiskolás korosztályig jelentkeztek.

Nagyszerű dolgozatokat kaptak

Több miskolci gimnáziumból, egy általános iskolából, kazincbarcikai és ózdi középiskolákból is kaptak nagyszerű dolgozatokat – jegyezte meg Bodnár Mónika. Fontos, hogy legyen egy elkötelezett történelemtanár, aki segíti, vezeti a gyermekeket. Esetleg szervez honismereti szakkört az intézményben, amelynek kereteiben együtt dolgoznak és készítenek pályamunkákat.

Ez valójában egy dolgozat, amelyben saját gyűjtést, kutatást várnak, a pályázó saját szellemi termékét. Nem az a lényeg, hogy elolvasson a diák több cikket, vagy interneten böngésszen; persze az is jó, ha megtanul szakirodalmazni, de ennek nem ez a célja – hangsúlyozta a muzeológus szakember. A beérkezett munkákat oklevéllel és könyvekkel jutalmazták, illetve helyezéseket hirdettek.

Ükapja életéről gyűjtött

Kónya Máté, a Lévay József Református Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója első helyezést ért el „Családom és Miskolc” témakörben írt pályamunkájával, ükapja, Pokorny Hermann munkásságát dolgozta föl. Máté őse a Magyar Királyi Honvédség tábornoka, majd nyugállományú vezérezredese volt. Emlék­iratait már korábban elkezdte olvasni, illetve a családban fellelhető személyes tárgyait lefényképezte – mondta el a diák.

Hozzátette: nagypapája a Hadtörténeti Levéltárban végzett gyűjtésben, nagymamája pedig az emlékek feldolgozásában segített sokat a családi történetekkel.

(A borítóképen: Titkos Sándorné adta át Kónya Máténak a könyvjutalmat a megyei könyvtárban tartott rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában